Спільне звернення Ізмаїльського районного управління ГУ ДСНС України в Одеській області, Філії «Ізмаїльське лісове господарство» ДП «Ліси України» та Дунайського біосферного заповідника НАН України

Спільне звернення Ізмаїльського районного управління ГУ ДСНС України в Одеській області, Філії «Ізмаїльське лісове господарство» ДП «Ліси України» та Дунайського біосферного заповідника НАН України
З настанням пожежонебезпечного весняно-літнього періоду, внаслідок необережного поводження з вогнем та самовільного випалювання, зростає кількість пожеж сухої рослинності та сміття на відкритій території населених пунктів, в природних екосистемах та сільгоспугіддях.
Протягом 2023 року на території Ізмаїльського району Одеської області зареєстровано 790 пожеж, з них 604 пожежі (76%) сухої рослинності та сміття на відкритій території територіальних громад: Ізмаїльська ТГ – 137, Саф’янівська ТГ – 136, Суворовська ТГ – 24, Ренійська ТГ – 115, Кілійська ТГ – 144 та Вилківська ТГ – 48 (з них – 4 пожежі водно-болотної рослинності на території Дунайського біосферного заповідника НАН України). Також виникло 4 пожежі на території Філії «Ізмаїльське лісове господарство» ДП «Ліси України», облік яких здійснюється Держлісагентством (Саф’янівська ТГ – 1, Кілійська ТГ – 1, Вилківська ТГ – 2).
За 2 місяці 2024 року на території Ізмаїльського району Одеської області зареєстровано 90 пожеж, з них 50 пожеж (55%) сухої рослинності та сміття на відкритій території територіальних громад: Ізмаїльська ТГ – 10, Саф’янівська ТГ – 7, Суворовська ТГ – 0, Ренійська ТГ – 17, Кілійська ТГ – 12, Вилківська ТГ – 4.
Пожежі на територіях лісового та природно-заповідного фонду, у зв’язку відсутністю можливості під’їзду, розповсюджуються на значні площі, завдають шкоду навколишньому середовищу та для їх ліквідації залучаються значні сили та засоби ДСНС, Держлісагентства, а також інших підприємств та населення.
З метою попередження виникненню пожеж на відкритих територіях населених пунктів, в природних екосистемах лісового та заповідного фонду, в сільгоспугіддях, Ізмаїльське районне управління ГУ ДСНС України в Одеській області, Філія «Ізмаїльське лісове господарство» ДП «Ліси України» та Дунайський біосферний заповідник НАН України звертаються до громадян.
Шановні громадяни! Щоб не допустити пожеж сухої рослинності та сміття:
• територія повинна систематично очищати від сухої рослинності та сміття, котрі необхідно регулярно видаляти (вивозити) у спеціально відведені місця;
• розводити багаття, користуватися відкритим вогнем на відстані менше 30 м від будівель та споруд, викидати незагашене вугілля забороняється;
• не спалюйте суху рослинність та не створюйте смітники на території природних екосистем, лісового та заповідного фонду, житлового та дачного сектору;
• дотримуйтесь вимог безпеки під час відпочинку та проведені господарських робіт;
• місце відпочинку потрібно прибрати, адже залишені на сонці скляні пляшки здатні спрацювати як запалювальні лінзи, переконайтесь, що горіння відсутнє;
• у жодному разі не залишайте дітей без нагляду, постійно тримайте їх поруч з собою, спостерігайте за їхньою поведінкою, пояснюйте їм правила безпеки!.
Дії при виникненні пожежі
У всіх випадках виникнення пожежі треба негайно повідомити до пожежно-рятувального підрозділу за телефоном «101». До приїзду рятувальників гасити вогонь наявними силами та первинними засобами пожежогасіння шляхом збиття полум’я або засипанням полум’я землею. Для обмеження розповсюдження вогню, зону горіння необхідно обов’язково оборати. Після гасіння пожежі організувати спостереження спеціально виділеною групою людей до повної ліквідації усіх осередків горіння.
Додатково наголошуємо, що Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання рослинності або її залишків, а саме:
Стаття 77. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах
Порушення вимог пожежної безпеки в лісах -
тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, -
тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Стаття 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків
Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, -
тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, -
тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
З початку 2024 року інспекторським складом Ізмаїльського районного управління ГУ ДСНС України в Одеській області порушників вимог пожежної безпеки притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 77-1 КУпАП.
Пам’ятайте: Порушення правил пожежної безпеки в природних екосистемах несе загрозу навколишньому середовищу і становить небезпеку для життя людей!
Зробіть усе можливе для того, щоб не допустити пожеж!
В разі виникнення пожежі, повідомляйте Службу порятунку за номером «101»!


Загрузка...