Переговори між Україною та РФ: що було у мирній угоді, яку могли підписати у 2022 році

Переговори між Україною та РФ: що було у мирній угоді, яку могли підписати у 2022 році

Україна та Росія навесні 2022 року могли підписати мирну угоду про завершення повномасштабних бойових дій.

Про це пише видання Die Welt, у розпорядженні якого опинився документ.

За словами журналістів, умови про припинення бойових дій прописані у договорі на 17 сторінках, який Україна та Росія узгодили 15 квітня 2022 року. Кремль вимагав від Києва нейтралітету, обмеження кількості військових та бажав, аби українці відмовилися від Донбасу та Криму. 

Кілька пунктів, які переговорні групи не узгодили, мали особисто обговорити під час саміту Володимир Зеленський та Володимир Путін. Цим договором Україна зобов’язувалася дотримуватись "постійного нейтралітету" та відмовитися від вступу до будь-яких альянсів. Ба більше, як стверджують журналісти, Київ погодився ніколи не отримувати від союзників зброю та обладнання, не надавати доступ до своїх об'єктів військової інфраструктури та не проводити військові навчання за участі іноземних військ.

У відповідь Кремль пообіцяв більше ніколи не нападати на Україну. Для "більшого переконання" Росія погодилася, аби Британія, США, Франція, Китай та сама РФ надали Києву "комплексі гарантії безпеки". Окремо був погоджений механізм, який схожий на положення про допомогу НАТО.

Якби Кремль вирішив знову напасти на Україну - союзники та гаранти безпеки у триденний термін підтримали би Київ у його праві на самооборону.

Документ передбачав, що Крим мав бути виключений з гарантій безпеки. Тобто, де-факто та де-юре Київ відмовився би від прав на Кримський півострів. Також незрозуміло, яку саме частину східної України треба було виключити з-під обіцянки держав-гарантів. Київ погодився виключити частини Донецької та Луганської областей, які Москва вже контролювала до початку повномасштабної війни. Російська делегація, зі свого боку, наполягала, аби кордони визначили особисто Путін та Зеленський і нанесли їх на карту, але українська делегація відкинула такий варіант.

Кремль відкинув пропозицію встановити безпольотну зону над Україною та заявив, що не вийде з території окупованих Криму та Донбасу. Невирішеним питанням залишилося чисельність української армії. Москва вимагала скоротити ЗСУ до 85 тисяч солдатів – станом на зараз там служить близько мільйона. Україна запропонувала чисельність військ у 250 тисяч солдатів. Також Росія вимагала скоротити кількість танків до 342 одиниць, бронетехніки - до 1029 одиниць, артсистем - 519, РСЗВ - до 96 з максимальною дальністю до 40 км, мінометів - до 147, протитанкових ракет - 333, винищувачів - 102, гелікоптерів - 35.

Також Росія вимагала встановити російську мову другою державною, скасувати усі взаємні санкції та припинити позови в міжнародних судах. Також Київ мав законодавчо заборонити "фашизм, нацизм і агресивний націоналізм". Учасники переговорів прогнозували, що остаточно документ Володимир Зеленський та Володимир Путін підпишуть у квітні 2022 року.

Фото ілюстративне

Джерело: apostrophe.ua



Загрузка...