На Одещині мобільно-вогневі групи прикордонників навчаються на тренажерах віртуальної реальності

На Одещині мобільно-вогневі групи прикордонників навчаються на тренажерах віртуальної реальності

Цілодобово готові стояти на захисті неба Одеського регіону мобільно-вогневі групи, зокрема – прикордонників ДПСУ. Захисники можуть працювати годинами поспіль у будь-яких погодних умовах, докладаючи максимум зусиль, аби збити смертоносний дрон, який подекуди ворог запускає прямо у житлові квартали. Для того, щоб покращувати свої навички, військові навчаються на спеціальних тренажерах віртуальної реальності. Детальніше про це розповіли у сюжеті телеканалу «Інтер», передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Отримавши сигнал про рух шахедів з акваторії Чорного моря, екіпаж прикордонників терміново прибуває на узбережжя та займає бойові позиції. Усі завдання чітко розподілені, однак важливо, аби кожен вмів виконувати не тільки свої задачі, а й задачі побратимів, каже прикордонник на позивний «Циган»:

«Я намагаюсь так робити, щоб в моїй групі були всі взаємозамінні, щоб кожен міг виконувати функцію свого товариша».

Часто ворог запускає ударні дрони з різних напрямків у кілька хвиль задля виснаження захисників неба регіону. Окрім того, складнощів можуть додавати й несприятливі погодні умови, адже в тумані знайти ворожий БпЛА складніше:

«Іноді тривоги затягуються, вони можуть бути від чотирьох і більше годин, можуть бути абсолютно різні погодні умови. Тобто терпіння, витримка – це основні якості, мабуть. Ну і розуміння для чого це все робиться», – розповідає прикордонник Максим.

Вдала робота мобільної вогневої групи напряму залежить від злагодженості та вміння вчасно виявити ціль у нічному небі, використовуючи тепловізори та потужні прожектори:

«Якщо ніч світла, без туману, без дощу – то це нам дуже легко. Якщо відповідно є туман, погані погодні умови, то трішечки важче. Але також реально, також ми це підсвічуємо, бачимо, і все виходить добре», – пояснює прикордонник Руслан.

Задля покращення своїх навичок військові мобільно-вогневих груп постійно навчаються. Зокрема – на тренажерах віртуальної реальності. Наприклад, розробкою таких тренажерів зайнялися безпосередньо одеські прикордонники разом з колегами з ЗСУ. Пристрій є муляжем кулемета, має спеціальні окуляри та програмне забезпечення, яке моделює прольоти «шахедів».

На початку тренувань влучити в ціль бійцям допомагає спеціальна точка прицілювання. Але згодом, коли військовий вже покращив навички, точку прибирають, пояснює інструктор прикордонного загону ДПСУ на позивний «Профік»:

«Коли він вже навчився і якісно вражає ціль, ми прибираємо точку і просто спостерігач говорить: курс такий-то, дальність така-то , швидкість така-то, і він вже сам без допоміжних варіантів просто стріляє і робить точку прицілювання, це – основне завдання».

Тренування на таких тренажерах віртуальної реальності швидко дають результати. Окрім того, розробники проєкту щотижня коригують навчальну програму відповідно до тактики ворога під час останніх повітряних атак:

«Зараз в нас йде стандартна швидкість 180 км на годину. Раніше вони летіли 130 км на годину, були випадки, коли летіли 230. Після цього аналізу на наступний тиждень ми вже моделюємо ситуацію зі зміненою швидкістю та напрямком руху».

Прикордонники діляться, що після вишколу на такому тренажері статистика знищених дронів-камікадзе підвищується, а самі захисники – надихаються.

«Емоції переповнюють. Коли ти розумієш, що наш ворог – терорист, і він лупить «шахедами» по цивільних об’єктах, по житлових будинках, і ти розумієш, що ти збив ціль, яка, можливо, летіла саме в житловий будинок, це дуже мотивує», – розповідає прикордонник на позивний «Циган».

Зазначимо, що розробкою спеціальних тренажерів віртуальної реальності  для захисників неба також займається одеська волонтерська група «Технарі». «Чайка» – тренажер, який вже неодноразово показав свою ефективність у навчанні військових. Детальніше про цей винахід – за посиланням.

Підготувала Амєлія МИЙНОВА



Загрузка...