ЗАХОДИ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ ПЕСТИЦИДАМИ

ЗАХОДИ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ ПЕСТИЦИДАМИ
Ізмаїльська районна державна (військова) адміністрація нагадує про заходи щодо профілактики отруєння бджіл пестицидами
Тваринництво є важливим напрямком агропромислового розвитку сьогоднішньої України. Першочерговим питанням сучасного тваринництва, зокрема, бджільництва, є питання негативного впливу діяльності сільськогосподарських виробників на здоров’я тварин, а саме, випадки загибелі бджіл при застосуванні пестицидів, агрохімікатів та органічних добрив. Отруєння бджіл відбувається у більшості випадків через недотримання суб’єктами господарювання встановлених регламентів та санітарних норм і правил транспортування, зберігання, торгівлі та застосування засобів захисту тварин; неповідомлення або несвоєчасне повідомлення власників пасік про час, місце і характер майбутнього застосування засобів захисту рослин для відповідного реагування; надання неповної інформації про заплановане застосування засобів захисту рослин і необхідні обмеження; недостатнє забезпечення пасік відповідним обладнанням для ізоляції вильоту бджіл з вулика або несвоєчасне вивезення бджолиних сімей у безпечне місце.
Для того, щоб попередити отруєння та загибель бджолиних сімей, аграрії та власники пасік повинні займатися оновленням власних знань та навичок у сфері тваринництва. Недотримання аграріями рекомендацій щодо попередження отруєння бджіл пестицидами та агрохімікатами може привести до масової загибелі бджіл, що може негативно вплинути на стан вітчизняного бджільництва загалом.
Українські аграрії повинні дотримуватись положень інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин (далі – ЗЗР), задля запобігання розповсюдження отруєних агрохімікатів. Треба пам’ятати, що при профілактиці отруєння бджіл пестицидами дозволяється застосування ЗЗР, які пройшли державну реєстрацію та включені до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, відповідно до Закону України «Про пестициди та агрохімікати». Важливо зазначити, що ступінь небезпеки засобів захисту рослин для бджіл визначається з урахуванням їх класу небезпечності, класифікації за цільовим призначенням (інсектицид, фунгіцид, гербіцид, десикант тощо), препаративної форми і способу застосування. Дотримання аграріями норм і правил транспортування, зберігання та застосування ЗЗР, своєчасне інформування пасічників про заплановане застосування ЗЗР, а також інформування органів місцевого самоврядування про місце перебування пасіки під час кочівлі є важливою складовою підтримання дисципліни у сфері українського бджільництва задля досягнення стабільних та позитивних результатів в аграрному секторі України.


Загрузка...