На Одещину насувається пилова хмара із Сахари

На Одещину насувається пилова хмара із Сахари

Хмара з пилу із пустелі Сахари досягне Молдови сьогодні ввечері і пройде країною протягом завтрашнього дня. Цю інформацію підтвердила виданню «NewsMaker.md» голова відділу метеорологічних прогнозів Державної гідрометеорологічної служби Молдови Надія Столяр, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

«Повітряна маса рухається із південного заходу Румунії. У зв’язку з тим, що ми географічно знаходимося поруч із Румунією, очікується, що хмара пройде над територією нашої країни, зокрема над Україною, у бік Чорного моря. Відкладення пилу буде помітне на автомобілях і т.д. тільки якщо випадуть опади, наприклад, дощ. Зважаючи на те, що на завтра прогнозуються лише слабкі опади на півночі, ми можемо не помітити частки пилу, а лише відчути їх у повітрі. (…) Сьогодні та завтра очікується посилення вітру. Зазвичай при посиленні вітру повітряні маси розсіюються, і пилова хмара може бути не такою помітною», – сказала глава відділу метеорологічних прогнозів.

За її словами, люди, чутливі до забруднення повітря, наприклад, які страждають на астму, можуть відчути це явище сильніше. Це може виявлятися кашлем та чханням.

Наші молдовські колеги також надали фото карти, яку трохи раніше опублікували метеорологи Румунії. На ній показано, як просуватимуться над Європою повітряні маси з пилом із Сахари. Зокрема, хмара пройде і над Одещиною.

«З 12:00 27 березня до 22:00 28 березня циркуляція повітря залишиться переважно південно-західною і сприятиме проникненню повітряної маси з частинками пилу з Сахари над Румунією», – заявили румунські метеорологи, на яких посилається Digi24.ro.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА

Джерело: yug.today



Загрузка...