Відсьогодні за Белградською Конвенцією придунайські держави більше не пов’язані зобов’язаннями по відношенню до росії

Відсьогодні за Белградською Конвенцією придунайські держави більше не пов’язані зобов’язаннями по відношенню до росії

14 грудня 2023 року у місті Будапешт (Угорщина) відбулось засідання 100-ї сесії Дунайської Комісії, під час якого було прийнято постанову про те, що через постійні обстріли придунайської території з боку рф її членство у цій організації є несумісним з основними принципами Конвенції про режим судноплавства на Дунаї (Белградської Конвенції). Про це сьогодні у своєму телеграм-каналі нагадав голова Адміністрації судноплавства України Євгеній Ігнатенко, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Відповідно до постанови росію було закликано вийти з Дунайської Комісії самостійно до 29 лютого 2024 року або ж, у протилежному випадку, придунайські держави не будут себе вважати пов’язаними зобов’язаннями по відношенню до неї за Белградською Конвенцією.

Також було прийнято постанову про застосування фінансових заходів по відношенню до рф, в якій визначено, що на рф буде накладено пеню за несплачені внески в організацію.

Про відповідне рішення 100-ї сесії Дунайської Комісії від 14 грудня 2023 року росію було проінформовано належним чином, проте до зазначеного строку Секретаріат не отримав жодної офіційної відповіді від російської сторони.

«Зважаючи на те, що після закінчення встановлених термінів росія не виконала вимог постанов 100-ї сесії Дунайської Комісії,  з 01 березня 2024 року придунайські держави більше не вважатимуть себе пов’язаними зобов’язаннями за Белградською Конвенцією по відношенню до російської федерації. Одночасно до рф будуть застосовані відповідні фінансові заходи», – зазначив Євгеній Ігнатенко.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА

Джерело: yug.today



Загрузка...