ISW: Оголошення Росією у розшук українських високопосадовців є частиною операції «Майдан-3»

ISW: Оголошення Росією у розшук українських високопосадовців є частиною операції «Майдан-3»

Про це йдеться у звітіІнституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Аналітики нагадали, що 4 травня російське МВС оголосило Зеленського, Павлюка та в розшук і порушило проти них кримінальні справи.

У звіті зазначається, що в Росії не конкретизували "злочини" Зеленського, Павлюка чи Порошенка, а також "злочини" попередніх українських посадовців, яких Росія оголосила в розшук, зокрема очільника ГУР Кирила Буданова та голови СБУ Василя Малюка.

"Рішення Кремля оголосити Зеленського, Павлюка і Порошенка в російський розшук, ймовірно, є частиною інформаційної операції Росії "Майдан 3" і ширших зусиль Кремля з дискредитації нинішнього і попередніх прозахідних українських урядів, які прийшли до влади після Революції гідності в Україні в 2014 році, а також з дипломатичної ізоляції України", - наголошується у звіті.

Аналітики також посилаються на попередження українських чиновників про те, що Кремль посилює інформаційну операцію "Майдан 3", спрямовану на формування в українців сумнівів у легітимності президентства Зеленського, і що пік "Майдану 3", ймовірно, припаде на кінець травня 2024 року.

"Рішення Кремля оголосити українських посадовців у російський розшук є також аспектом його постійних зусиль, спрямованих на утвердження юрисдикції російських федеральних законів у суверенних європейських та пострадянських країнах, де Росія не має правової юрисдикції», - вважають аналітики.

Зокрема, вони нагадали, що раніше МВС Росії оголосило в розшук кількох посадовців з країн-членів НАТО, в тому числі Естонії, Латвії та Литви, за нібито порушення низки російських федеральних законів на території країн-членів НАТО.

«ISW продовжує оцінювати зусилля Кремля з утвердження юрисдикції російських законів як спроби створити інформаційні умови, що виправдовують можливу майбутню російську агресію проти країн-членів НАТО», - підсумовується у звіті.



Загрузка...