Путін виставив у Москві трофейну західну техніку: як реагують на Заході

Путін виставив у Москві трофейну західну техніку: як реагують на Заході

До 9 травня Володимир Путін влаштував у Москві гучно розпіарену пропагандою виставку захопленої в Україні західної техніки – вцілілої та знищеної. Західні ЗМІ побачили у цьому чіткий сигнал від Кремля.

На виставці було представлено понад 30 одиниць військової техніки з 12 країн, позначені прапорами країн походження. Серед них американський танк Abrams, бойова машина піхоти M2 Bradley, німецький танк Leopard 2, британські броньовані машини Husky та Mastiff, а також американські гаубиці.

"Росія організувала місячну виставку трофейної військової техніки з війни в Україні з повідомленням, що, навіть коли вона бореться з усім "колективним Заходом", перемога неминуча. (...) Путін намагається прирівняти лідерів України до нацистів Другої світової війни та зобразити Росію як націю, яка рятує світ своєю "спеціальною військовою операцією", – пише Washington Post.

Британська BBC погоджується з думкою, що Кремль вочевидь намагається провести паралелі із війною СРСР проти нацистської Німеччини та виставити Росію у поточній війні жертвою нападу з-за кордону. Але ще однією метою, на думку видання, є спроба додатково демонізувати Захід у свідомості росіян.

Оглядач російсько-української війни Алекс Кокчаров, який працює в Лондоні, звернув увагу на те, що подивитись на захоплену західну техніку в Москві прийшли тисячі людей. "Припиніть казати, що це "війна Путіна". На жаль, це війна Росії", – написав він у соцмережі Х.

Загалом західні оглядачі визнають вкрай цинічними і брехливими спроби Володимира Путіна провести паралель між СРСР як жертвою агресії гітлерівської Німеччини та Росією як жертвою уявної агресії з боку "колективного Заходу" в особі України.

Полковник ВПС США у відставці Джеффрі Фішер вказав на один історичний казус, про який забуває Путін, виводячи такі паралелі. У своєму профілі в Х він ретвітнув відео військового параду на Красній площі у Москві 1 травня 1941 року.

"В Європі війна, тисячі загиблих, мільйони зруйнованих будинків. На Красній площі парад приймає Сталін. Союзники з Третього рейху запрошені як гості", – йдеться в анотації до відео.



Загрузка...