Народне свято 5 травня: що можна і що категорично заборонено сьогодні

Народне свято 5 травня: що можна і що категорично заборонено сьогодні

Православна церква України вшановує пам'ять великомучениці Ірини та ікони Богоматері "Невипивана чаша". За старим стилем у свято сьогодні вшановують євангеліста Луку, одного з 70 апостолів, учня апостола Павла.

Цього року на цей день випадає Великдень 2024. Це свято українці відзначають всією родиною за багато накритим столом, на який готують холодець, ковбаси, голубці, пироги. На десерт випікають паски, а на закуску фарбують варені яйця. У наших предків було добре розвинене мистецтво писанок та різноманітні великодні ігри з крашанками.

У народне свято 5 травня наші предки займалися посівами овочів. Насамперед садили всі різновиди цибулі, а також культури, які мають цибулини - тюльпани, нарциси, іриси, крокуси, лілії тощо. Також на початку травня зрізали пір'я зеленої цибулі та начиняли пироги. Посаджена сьогодні цибуля дасть багатий урожай.

Для міцного здоров'я у свято 5 травня варто з'їсти хоча б невеликий шматочок сирої цибулі.

Сьогоднішнє народне свято вважається вдалим днем для збирання лікарських трав. До цього дня вже цвітуть мати-й-мачуха, медунка, лікарська ромашка, барвінок. Також у цю дату можна збирати м'яту та квіти жасмину для приготування чаю.



Загрузка...