У Дніпрі помер чоловік, з’ївши тараньку

У Дніпрі помер чоловік, з’ївши тараньку

На Дніпропетровщині зареєстровано перші у 2025 році випадки захворювання на ботулізм, один з яких – летальний. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. 

Відомо, що 18 березня до відомства надійшли 2 екстрені повідомлення щодо захворювань на ботулізм. Це сімейна пара 1964 року народження, мешканці м. Дніпра, які вживали в їжу сушену непатрану річкову рибу (тарань) домашнього приготування. Жінку у важкому стані госпіталізовано до відділення реанімації міської лікарні 16 березня (перебуває на інтенсивній терапії). Чоловік звернувся по медичну допомогу 17 березня та був також госпіталізований до відділення реанімації міської лікарні у важкому стані, проте наступного ранку, 18 березня, чоловік помер. В обох захворілих осіб встановлено діагноз "Ботулізм".

За результатами санітарно-мікробіологічних випробувань ДУ "Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України", у залишках в’яленої риби, яку вживали постраждалі особи, виявлено ДНК Cl.botulinum, Neurotoxin genes. За цими випадками захворювання на ботулізм спеціалістами Дніпровського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проводиться епідрозслідування. У відомстві зазначають, що у 2024 році на Дніпропетровщині зареєстровано 6 випадків захворювання на ботулізм.

Усі випадки пов’язані зі вживанням у їжу саме риби (в’ялена, копчено-сушена, рибна консерва невідомого походження).

БОТУЛІЗМ – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків, дуже небезпечне і у багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Спори клостридії у великій кількості присутні у ґрунті, де можуть існувати довгі роки. Сам збудник не є небезпечним для здоров’я людини, небезпеку становить ботулотоксин, що виробляє Cl.botulinum.

Коли ботулотоксин потрапляє до шлунка людини, соляна кислота не руйнує його, токсин з кров’ю поширюється організмом до головного і спинного мозку, викликаючи важкі наслідки. Від людини до людини інфекція не передається. Хвора людина може становити небезпеку лише через виділення у довкілля бактерій ботулізму з фекаліями. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають за 12-24 год після споживання зараженої продукції.

Інкубаційний період становить від 2-3 годин до 10 діб. Симптоми ботулізму: підвищена температура, сухість у роті, ускладнення ковтання, невиразність мови, двоїння в очах, помутніння та опущення повік, м’язова слабкість, запаморочення, нудота і блювання, пронос, здуття живота і закреп, ураження м’язів шиї та кінцівок.
Джерело: comments.ua



Загрузка...