На Одещині зареєстрували перший у цьому році випадок отруєння дикорослими грибами

На Одещині зареєстрували перший у цьому році випадок отруєння дикорослими грибами

В Одеській області зареєстровано перший у 2025 році випадок отруєння дикорослими грибами із трьома постраждалими. Його зареєстровано у місті Березівка, про що повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області, передає видання «Південь сьогодні».

Березівське районне управління Держпродспоживслужби взяло участь у санітарно-епідеміологічному розслідуванні випадку отруєння грибами з трьома потерпілими: дорослі 56 років, 63 років та 21 року. Встановлено, що отруєння викликано вживанням грибів маринованих невстановленого виду, які були придбані 16 березня на ринку Березівської райспоживспілки. Хворі вживали вказані гриби 18 березня на дні народження у вигляді салату з грибів і зеленої цибулі, заправленого олією.

«Проведено санітарно-просвітню роботу з потерпілими», – зазначають у Держпродспоживслужбі.

Фахівці ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області надали рекомендації щодо дотримання основних правил щодо профілактики отруєнь грибами. Зокрема мешканців області закликають не купувати дикорослі гриби на стихійних ринках, а під час збирання – враховувати наступне:

•  ніколи не збирайте дикорослі гриби, якщо не маєте чітких знань щодо їх безпечності, особливо остерігайтеся пластинчатих грибів (пластинки на нижній частині шапинки гриба), краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);

•  не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас промислових об’єктів, сміттєзвалищ;

•  під час посухи гриби краще не збирати взагалі, через те що у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба (втрата води та накопичення токсинів).

•  уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

Також рекомендують не вживати сирих грибів й надавати перевагу штучно вирощеним печерицям, що реалізують в магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де вони проходять відповідний контроль.

«Звертаємо увагу дорослих! Не годуйте грибами чи стравами з них дітей до 12 років, вчить дітей тому, що не слід навіть брати у руки дикорослі гриби, не показавши їх дорослим, бо вони можуть бути отруйними. Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння (біль у животі, нудота, блювота, слабкість, головний біль, галюцинації) у своїх близьких, негайно викликайте «швидку допомогу»!» – наголошують у Держпродспоживслужбі.

Підготувала Амєлія МИЙНОВА
Фото – ілюстративне

Джерело: «Південь сьогодні».



Загрузка...