10 травня в історії: відкриття Кайманових островів і відставка Чемберлена

10 травня в історії: відкриття Кайманових островів і відставка Чемберлена

Дата 10 травня увійшла в історію багатьма подіями. Цього дня у 1503 році були відкриті Кайманові острови, а у 1940 році подав у відставку прем'єр-міністр Великобританії Невілл Чемберлен.

"Апостроф" розповідає про основні події історії, пов'язані з 10 травня.

 

У 1503 році Христофор Колумб відомий іспанський мореплавець і картограф під час експедиції до Нового Світу відкрив Кайманові острови. Спочатку іспанці називали їх "Лас-Тортугас" ("Острова Черепах"), але потім, коли виявилося, що там мешкає більше крокодилів, ніж черепах, острови стали називатися Каймановими.

На початку 19 століття населення ледве дотягувало до тисячі, причому половина жителів були рабами. Після скасування рабства в 1835 багато звільнені раби залишилися на островах, і до початку 20 століття населення збільшилося в 5 разів.

 

Також цього дня 1940 року був відправлений у відставку Невілл Чемберлен, прем'єр-міністр Британії. Він перебував на цій посаді з 1937 року і був прихильником "політики умиротворення" нацистської Німеччини та Адольфа Гітлера.

Найвідомішим її проявом стало підписання 1938 року Мюнхенської угоди. Цей документ також підписали прем'єр-міністр Франції Едуард Деладьє, диктатор ("дуче") фашистської Італії Беніто Муссоліні та сам Гітлер: за цією угодою сторони погоджувалися на фактичний розділ Чехословаччини та окупацію Третім Райхом Судетської області. Чемберлен після підписання угоди повернувся до Лондона зі словами: "Я приніс мир майбутнім поколінням".

Ця політика дорого обійшлася Європі та світу загалом: вже 1939 року з нападу Німеччини на Польщу розпочалася Друга світова війна. Чемберлен оголосив війну Гітлеру 3 вересня 1939 року і кілька місяців був прем'єр-міністром країни, що воює. Під його керівництвом проходила так звана "Дивна війна".

У 1940 році Чемберлен пішов з посади прем'єр-міністра Британії, поступившись Вінстону Черчіллю, прихильнику безкомпромісної боротьби з Гітлером. Але наприкінці того року Чемберлен помер від раку кишечника.

Інші події в історії

  • 1881 - Румунія стає королівством;
  • 1925 - у Києві урочисто відкривають міст імені Євгенії Бош, побудований за проектом Євгена Патона;
  • 1940 - Вермахт вторгається на територію Бельгії, Нідерландів і Люксембургу;
  • 1975 - американський атлет Браян Олдфілд першим в історії штовхає ядро далі 21 метра (його рекорд був побитий тільки через 12 років);
  • 1993 - у Киргизстані вводять національну валюту (сом);
  • 1993 - на вершині Евересту одночасно збирається 40 осіб з дев'яти експедицій — рекордна кількість людей на цій горі;
  • 1995 - в Таджикистані вводять таджицький рубль, який в жовтні 2000 замінять на таджицький сом;
  • 1997 - у чеченському селі Семашки викрадають знімальну групу російського телеканалу НТВ на чолі з журналісткою Оленою Масюк;
  • 2006 - землетрус силою 4,7 бала за шкалою Ріхтера відбувається в Греції.

Народилися цього дня

1961 - український поет і видавець, власник і директор видавництва А-ба-ба-га-ла-ма-га Іван Малкович;

1980 - солдат Збройних сил України, уродженець Молдови, учасник російсько-української війни, Герой України (посмертно) Олександр Мацієвський (потрапив у полон і розстріляний за слова "Слава Україні" російськими окупантами наприкінці грудня 2022 року під Соледаром Донецької області).



Загрузка...