Пік сонячної активності спричинив безпрецедентні "полярні сяйва" на Марсі

Пік сонячної активності спричинив безпрецедентні "полярні сяйва" на Марсі

На Марсі спостерігаються "глобальні полярні сяйва" безпрецедентного масштабу через підвищену сонячну активність.

На Землі рідко можна побачити полярні сяйва як на екваторі, так і на полюсах, оскільки магнітне поле захищає її від сонячних бур. Але на Марсі немає магнітного поля, тому полярні сяйва там стають глобальним явищем. І воно стало частішим під час піку так званого Сонячного максимуму, який відбувається раз на 11 років, пише Independent.

"На Марсі спостерігається найвищий рівень полярної активності за останні 10 років. Тільки в лютому відбулося три епізоди глобальних полярних сяйв, яких ми ніколи раніше не бачили", - прокоментував Нік Шнайдер із Лабораторії фізики атмосфери та космосу Університету Колорадо.

Космічний корабель NASA Maven допоміг зібрати дані про лютневі полярні сяйва на Марсі. "Це дасть нам можливість вивчити, як сонячні бурі впливають на атмосферу Марса, що є ключовою метою місії Maven. Це ті веселощі, на які ми так чекали!", - зазначив Шнайдер.

"Мені б дуже хотілося побачити цьогоріч на Марсі "велику подію", яку ми можемо вивчити, щоб краще зрозуміти сонячне випромінювання, перш ніж астронавти вирушать на Марс", - додав астрофізик Шеннон Каррі, також із Лабораторії фізики атмосфери та космосу.



Загрузка...