Мстислав Чернов привіз в Україну "Оскар", який отримав за фільм "20 днів у Маріуполі"

Мстислав Чернов привіз в Україну "Оскар", який отримав за фільм "20 днів у Маріуполі"

Режисер стрічки "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов повернувся додому з першим українським "Оскаром". Фото чоловіка, зроблене на київському вокзалі з престижною статуеткою, вже з'явилося у мережі.

Відповідний кадр опублікувала на своїй сторінці у соцмережі X (раніше Twitter) компанія-дистриб'ютор оскароносго фільму "Артхаус Трафік". Також відомо що, на вокзалі пройшла зустріч Чернова та інших членів його команди, фотографа Євген Малолєтки і продюсерки Василіси Степаненко, з українськими журналістами. Про це пише "Суспільне".

"Коли люди потребують надії, такі моменти як "Оскар" дають сил. Вони дають сил нам, військовим, лікарям, не здаватися", - сказав Чернов.

Режисер повернувся на Батьківщину після тривалого преміального сезону. Він привіз додому низку престижних нагород, у числі яких не лише "Оскар", але і BAFTA - також за документальний фільм "20 днів у Маріуполі". Ці нагороди будуть виставлені в українському офісі американського інформаційного агентства Associated Press.

Вперше в історії нашої країни стрічка отримала нагороди "Оскар" і BAFTA - в категорії "Найкращий документальний фільм". "Можливо я буду першим режисером на цій сцені, який скаже, що я не хотів би робити цей фільм. Я хотів би поміняти це на те, щоб Росія не нападала на наші міста. Я віддав би це, щоб Росія не вбивала десятки тисяч українців, щоб вони звільнили всіх полонених", - коментував Чернов перемогу на найпрестижнішій кінопремії світу.

команда фільму "20 днів у Маріуполі"Фото: Getty Images

 

Нагадаємо, фільм "20 днів на Маріуполі" був знятий Мстиславом Черновим, Євгеном Малолєткою та Василісою Степаненко у лютому-березні 2022 року. Вони стали єдиними з наявністю міжнародної акредитації, хто висвітлив злочини Росії проти мирних жителів Маріуполя. У стрічці розповідається про дні облоги українського міста, гуманітарну катастрофу, масові поховання, зруйнований пологовий будинок та інші жахливі речі.

Вперше прем'єра документальної стрічки пройшла на фестивалі незалежного кіно "Санденс" у січні минулого року. Там фільм здобув "Приз глядацьких симпатій". В цілому він отримав 28 нагород і 50 номінацій на міжнародних кінофестивалях та преміях, головними з них, окрім вже зазначених, є "Приз Гілдії режисерів" за "Видатні режисерські досягнення в документальному кіно", приз Тіма Херінгтона на фестивалі документального кіно у Шефілді.

Джерело: apostrophe.ua



Загрузка...