Як пофарбувати крашанки у патріотичні кольори

Як пофарбувати крашанки у патріотичні кольори

Традиційно яйця на Великдень у Бессарабії господині фарбували у кольори, які можна отримати, використовуючи натуральні барвники. Тому, частіш за усе, святкові столи прикрашали крашанки у відтінках від жовтогарячого до насичено-бордового. Згодом, з появою синтетичних барвників, палітра розширилася. І столи на Великдень почали виставляти і яскраво-червоні, і рожеві, і зелені, і блакитні яйця.

Але, погодьтесь, не усі хочуть їсти продукти чи страви, які мають у складі невідомі речовини. Нехай, навіть, це тільки шкаралупа пофарбована, але крізь неї барвник теж потрапляє усередину. Тому в останні роки українці знов звернулися до старих методів фарбування яєць. Але ж все ж хочеться, аби на святковому столі були крашанки у різних кольорах. Особливо багато господинь зараз шукають способи надати яйцям жовтого та блакитного або синього кольорів – під колір українського прапору.

Як це зробити, на своїй сторінці розповіла користувачка Фейсбук Іванна Осос, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Отже, спочатку робимо сині крашанки. Для цього треба покришити червону капусту, залити її холодною водою, довести до кипіння, прокип’ятити хвилин 10-15 і залишити так до ранку настоюватись. Вранці процідити відвар, покласти в нього яйця, столову ложку оцту і столову ложку солі, та поставити каструлю на вогонь. Варити 10-15хвилин, вимкнути вогонь і залишити до повного вистигання.

«Капусту можна окремо притушкувати з родзинками і цибулькою, буде смакота», – радить авторка.

Для жовтих буде потрібна куркума. А метод той самий – зварити у розчині, залишити вистигати, а самому піти на роботу. Якраз до вашого повернення і буде бажаний результат.

Ввечері готові крашанки потрібно змастити олійкою, щоб блищали. Ось і все.

А які у вас є секрети приготування яскравих крашанок?

Діана ГЕРГІНОВА

Джерело: «Юг.Today»



Загрузка...