Зеленський підписав закони про мобілізацію з 25 років та створення електронного кабінету військовозобов’язаних

Зеленський підписав закони про мобілізацію з 25 років та створення електронного кабінету військовозобов’язаних

Володимир Зеленський підписав закони, які зменшують вік мобілізації з 27 до 25 років та запроваджують електронний кабінет військовозобов’язаного.

Зазначимо, що законопроєкт №9281 ухвалили ще в травні минулого року, коли парламент з подачі уряду зменшив призовний вік до 25 років. У червні його підписав спікер Руслан Стефанчук і одразу документ передали президенту. Однак Володимир Зеленський кілька місяців не ставив під ним свій підпис.

Законопроєкт №10062 щодо електронного кабінету ухвалили у Раді у січні 2024 року. Згідно з ним, до реєстру військовозобов’язаних «Оберіг» з інших державних реєстрів потраплятиме інформація, яка допоможе мати повнішу картину. Туди потраплятиме інформація про номери телефону і адреси електронної пошти, відомості про володіння іноземними мовами, відомості про документи, що дають право громадянину України на виїзд за кордон та повертатись, про наявність водійського посвідчення і права на володіння зброєю.

Крім того, в «Оберегу» буде інформація про результати медичного огляду і про участь громадянина в бойових діях. Уся ця інформація буде доступна через електронний кабінет військовозобов’язаного.

За словами заступниці міністра оборони Катерини Чорногоренко, в кабінеті військовозобов’язаного буде можливість оновити дані без відвідування територіальних центрів комплектації і далі ці дані уже будуть використовувати ТЦК.

Нагадаємо, раніше українці віком 18-27 років підлягали призову на строкову військову службу, а вже старші 27 років ставали на військовий облік військовозобов’язаних і підлягали мобілізації. Тобто мобілізувати в Україні могли лише тих, кому виповнилося 27 років – тих, хто молодше, могли мобілізувати лише на добровільній основі.
Джерело: odessa.online

 



Загрузка...