Українські полярники зробили історичне відкриття

Українські полярники зробили історичне відкриття

Українські вчені зробили важливу знахідку – у районі станції “Академіка Вернадського” вони виявили вид рослини, який раніше тут не зустрічався. І це може бути ще одним свідченням потепління в Західній Антарктиці. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на Національний антарктичний науковий центр.

Як розповіли полярники, серед яких є наші земляки, йдеться про рослину печіночник маршанцію південну (Marchantia berteroana). Спершу його знайшов учасник сезонної експедиції, керівник відділу біології та екології НАНЦ Іван Парнікоза на північно-східному мисі острова Дарбу. Ця локація відома з архівних джерел: у 1980-х британські дослідники вивчали тут рідкісні види мохів і досить ґрунтовно описали місцеву рослинність.

Іван Парнікоза якраз відшукав вказані види, але яким же було його здивування, коли поруч з ними вчений виявив великі зелені площі нового виду. Британські дослідники, вивчаючи ці скелі, просто не могли його не помітити. А отже – маємо факт проникнення нового  виду рослини в околиці “Вернадського”. Пізніше цей печіночник українські біологи знайшли також на острові Бут – найпівнічнішому в нашому районі Аргентинських островів – півострова Київ.

Дослідники відзначають, що поява нового виду може бути черговим підтвердженням потепління в регіоні. Адже печіночники – досить теплолюбні і раніше росли у значно сприятливіших для них регіонах морської Антарктики. Якщо ж нині вони поширилися в район «Вернадського», то для них тут теж стали кращі умови.

“Цікаво також, що в Україні можна побачити родича південної маршанції – маршанцію мінливу (Marchantia polymorpha). Водночас її наявність в Антарктиці поки не підтверджена. Тож, як ми писали раніше, Антарктика дедалі більше зеленіє, і новим зеленим елементом в районі «Вернадського» стала південна маршанція”, – зазначили у своєму дописі полярники.

Українські полярники зробили історичне відкриття

Українські полярники зробили історичне відкриття

Джерело: bessarabiainform.com



Загрузка...