Останній день Масниці: що приготувати на Прощену неділю, добірка рецептів

Останній день Масниці: що приготувати на Прощену неділю, добірка рецептів

Прощена неділя – останній день Масничного тижня напередодні Великого посту. Це церковне свято не має фіксованої дати - вона залежить від Великодня і Великого посту. У 2024 році цей день випадає на 17 березня.

В останній день Масниці за традицією вся родина збирається за одним столом, аби насолодитися продуктами, від яких вірянам доведеться відмовитися під час Великого посту. theLime ділиться рецептами традиційних страв на Прощену неділю 2024.

Сирники з манкою

Інгредієнти: кисломолочний сир (400 г), яйце (1 шт.), манка (4-5 ст.л.), банан (1 шт.), ванільний цукор (1 ч.л.), борошно (для обвалювання), кокосова олія (для смаження).

Фото: unsplash.com

Приготування:

В окремій ємності з'єднуємо сир, яйце та подрібнений виделкою банан. До цих компонентів додаємо ванільний цукор та манку. За бажанням можна також покласти родзинки (попередньо потрібно запарити окропом). Залишаємо масу постояти 10-15 хвилин - для того, щоб манка набухла і ввібрала вологу. Після чого формуємо сирники, обвалюємо їх у борошні і обсмажуємо з обох боків на сковороді до появи легкої золотистої скоринки.

Млинці на молоці

Інгредієнти: борошно (200 г), молоко (600 мл), яйця (2 шт.), цукор (1 ст. л.), сіль (1 ч. л.), олія (2 ст. л.), розпушувач тіста (1 ч. ложка).

Фото: Pixabay

Приготування:

У глибокій мисці збиваємо яйця з цукром та сіллю. Додаємо молоко, всипаємо борошно та розпушувач. Використовуючи вінчик або міксер із низькими обертами, ретельно перемішуємо отриману масу до зникнення грудочок. Додаємо олію і знову добре перемішуємо.

Добре розігріту сковороду змащуємо олією. Це необхідно лише для першого млинця, далі сковороду можна не змащувати.

Набираємо в ополоник трохи тіста і рівномірно розподіляємо його по всій сковороді. Смажимо млинці на середньому вогні з двох боків до появи рум'яності.

Вареники з солодким сиром

Інгредієнти для тіста: борошно пшеничне (3 склянки), яйця (2 шт.), вершкове масло (2 ст. л.) сіль (1 ч. л.).

Інгредієнти для начинки: кисломолочний сир (600 г), яйце (1 шт.), цукор (2 ст. л.), жирна сметана (2 ст. л.), сіль (1 щіпка).

Фото: pexels.com

Приготування:

Борошно просіюємо, додаємо до нього курячі яйця та сіль, після чого ретельно перемішуємо. Поступово вливаємо у майбутнє тісто для вареників половину склянки холодної води.

Для начинки змішуємо сир, сметану, щіпку солі та цукор. Добре перемішуємо, щоб маса була однорідною.

Присипаємо робочу поверхню борошном і розкочуємо тісто завтовшки приблизно 2 мм. За допомогою склянки вирізаємо з нього кружечки. У кожен кружечок кладемо трохи начинки, після чого міцно защипуємо краї.

Варимо вареники у киплячій воді приблизно 10-15 хвилин. Як тільки вони спливуть, можна діставати їх із води. Щоб вареники з сиром не злипалися, можна полити їх невеликою кількістю розтопленого масла.

Джерело: apostrophe.ua



Загрузка...