Світла седмиця: традиції кожного дня тижня

Світла седмиця: традиції кожного дня тижня

У християн, які відзначають Великдень 5 травня, із наступного дня розпочинається Світла седмиця.

Цей тиждень вважається часом радощів, заведено відвідувати рідних та близьких. Gazeta.ua нагадує про основні традиції та значення кожного дня Світлого тижня.

Світлий понеділок

Великодній понеділок у народі ще називають Поливаним. За традицією юнаки поливають водою дівчат, які їм подобаються. Є також традиція поливати перехожих, друзів та родичів. Прийнято ходити один до одного в гості, пригощати крашанками та пасками.

Світлий вівторок

Якщо у понеділок в гості ходили переважно чоловіки, то у Світлий вівторок дозволялося вже ходити жінкам. А чоловіки залишалися вдома та займалися роботою.

Світла середа 

У народі цей день називали "Хороводниці". У селах починали водити хороводи, які тривали до свята Трійці, влаштовували також танці та веселощі.

Світлий четвер

У Світлий четвер уже починалися оглядини: парубки приглядали собі наречену.

Світла п'ятниця

Цей день у народі називали Прощеним. Є традиція ходити в гості до молодят. Дівчата цього дня вмивалися холодною водою. Казали, що це допомагає зберегти молодість.

Світла субота

У Світлу суботу прийнято веселитися та відвідувати родичів.

Неділя Світлого тижня

Цей день також називали Червоною гіркою. Неодруженим хлопцям та незаміжнім дівчатам вважалося поганою прикметою сидіти вдома. У деяких регіонах України у суботу або неділю поминають померлих предків.



Загрузка...