Суд у Гаазі видав ордери на арешт російських командувачів

Суд у Гаазі видав ордери на арешт російських командувачів

Суд Гааги видав ордери на арешт командувача дальньої авіації РФ Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова.

Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери у контексті ймовірних злочинів, скоєних щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року. Про це повідомляє Міжнародний кримінальний суд.

Суд вважає Кобилаша та Соколова відповідальними за воєнний злочин. Він полягає у заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільному населенню або шкоди цивільним об'єктам, а також злочин проти людяності у вигляді нелюдських дій згідно зі статтею Римського Статуту.

"Є розумні підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезгадані злочини за вчинення діянь спільно і через інших осіб, віддання наказу про вчинення злочинів і за нездатність здійснювати належний контроль над силами, що перебувають під їхнім командуванням", - йдеться у заяві суду.

Їх вважають відповідальними за ракетні удари, завдані по українській електроенергетичній інфраструктурі з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року.

У Палаті наголосили, що є розумні підстави вважати, що ці удари були спрямовані проти цивільних об'єктів. Також очікуваний побічний збиток цивільному населенню був би явно надмірним порівняно з очікуваною військовою перевагою.

"Є розумні підстави вважати, що підозрювані також несуть відповідальність за злочин проти людяності, який полягає в "інших нелюдських діях, що навмисне заподіюють великі страждання або серйозне ушкодження тіла, психічного або фізичного здоров'я", - додали в МКС.



Загрузка...