Чи святкувати 8 березня: як відзначають Міжнародний жіночий день в Україні та світі

Чи святкувати 8 березня: як відзначають Міжнародний жіночий день в Україні та світі

Міжнародний жіночий день має багату історію, яка налічує понад 100 років. Це свято сягає корінням у робочий рух початку ХХ століття, хоча досі широко відзначається у всьому світі. Напередодні 8 березня theLime вирішив згадати його історію і відповісти на запитання – що ж святкують в цей день.

Зазначимо, що в Україні до 2022 року 8 березня було вихідним днем, проте під час воєнного стану для працівників державних установ усі додаткові неробочі дні скасували. У недержавних компаніях рішення про те, чи робочий день 8 березня, ухвалює кожен конкретний роботодавець.

Походження свята 8 березня

Ідея Міжнародного жіночого дня була вперше запропонована на рубежі XX століття, коли різні групи із захисту прав жінок та соціалістичні організації в Європі та США боролися за виборче право жінок, покращення умов праці та соціальну рівність.

Перший Національний жіночий день відзначався у Сполучених Штатах 28 лютого 1909 року під егідою Соціалістичної партії Америки. Потім, у 1910 році, на Міжнародній конференції трудящих жінок у Копенгагені теоретик марксизму Клара Цеткін запропонувала ідею Міжнародного жіночого дня для просування рівних прав для жінок у всьому світі.

Клара Цеткін та Роза Люксембург, 1910 рікФото: wikipedia.org

Пропозицію ухвалили одноголосно, і перший Міжнародний жіночий день відзначили 19 березня 1911 року в Австрії, Данії, Німеччині та Швейцарії. Понад мільйон людей взяли участь у мітингах, які виступають за права жінок працювати, голосувати та обіймати державні посади.

8 березня 1917 року на тлі революційного піднесення в Російській імперії працівниці вийшли на вулиці з вимогами "Хліба та миру". Цю подію вважають початком Лютневої революції, яка привела більшовиків до влади. Так 8 березня перетворилося на державне свято, яке було покликане відзначати внесок жінок у життя суспільства.

ООН проголосила 8 березня Міжнародним жіночим днем лише у 1975 році, і свято поступово стали визнавати у всьому світі. Втім, у деяких країнах його зміст поступово витіснило чергове привітання жінок із "початком весни".

Фото: pinterest.com

Сьогодні у світі кожен Міжнародний жіночий день відзначає певну тему, особлива увага приділяється різним аспектам гендерної рівності, розширення прав та можливостей жінок. 8 березня активістки організовують різноманітні заходи, включаючи мітинги, конференції, культурні та корпоративні заходи, кампанії у соціальних мережах.

8 березня можна відзначати по-різному. Для деяких звичніше вітати жінок із "святом весни та краси" та дарувати їм квіти. Хтось вкладає у це свято глибше значення. Так, в Україні 8 березня проходили "Марші жінок". Учасниці та учасники вимагали, зокрема, ратифікації Стамбульської конвенції, яка визначає насильство проти жінок формою дискримінації та пропонує його криміналізувати.

У 2023 році до Верховної Ради внесли законопроект, який пропонує скасувати святкування 8 березня, 1 травня та 9 травня. Замість Міжнародного жіночого дня депутати пропонували заснувати День української жінки 25 лютого, у день народження Лесі Українки. Поки що він лишається на розгляді.

Фото: pixabay.com

Як святкують 8 березня у світі

Марші та демонстрації. Чимало країн організовують марші, мітинги та демонстрації на захист прав жінок та гендерної рівності. Ці заходи часто супроводжуються публічними виступами жінок-лідерів.

Конференції та семінари. Організації, університети та громадські групи часто проводять конференції, семінари та панельні дискусії, присвячені проблемам жінок, розширенню їхніх прав та можливостей і лідерству. Ці заходи надають платформи для освіти і налагодження зв'язків.

Культурні заходи. Установи культури можуть організовувати виставки, покази фільмів, концерти та театральні вистави, присвячені досягненням та вкладу жінок у мистецтво, літературу, музику та кіно.

Політичні кампанії. Політичні партії та правозахисні групи можуть використовувати Міжнародний жіночий день для запуску кампаній або ініціатив, спрямованих на просування прав жінок, збільшення представництва жінок в уряді та вирішення таких проблем, як гендерне насильство та дискримінація.

Фото: pixabay.com

Кампанії у соціальних мережах. Платформи соціальних мереж часто використовуються для підвищення поінформованості про Міжнародний жіночий день, обміну історіями жінок, що надихають, просування ініціатив з гендерної рівності та заохочення участі у заходах та заходах.

Громадські урочистості. У деяких країнах Міжнародний жіночий день визнано офіційним святом або відзначається публічними урочистостями, парадами та святковими заходами.

Освітні програми. Школи, коледжі та університети можуть організовувати спеціальні збори, лекції та освітні програми для обговорення гендерної рівності, історії жінок та важливості прав жінок.

Корпоративні ініціативи. Багато компаній та організацій відзначають Міжнародний жіночий день, реалізуючи такі ініціативи, як навчання для співробітниць.

Загалом, Міжнародний жіночий день є глобальною платформою для підвищення обізнаності щодо прав та проблем жінок, святкування досягнень жінок, планування дій у напрямку гендерної рівності та справедливості.

Фото: pixabay.com

Джерело: apostrophe.ua



Загрузка...