Які квіти краще придбати для поминальних днів та як не дати недоброчесним людям нажитися на пам’яті ваших предків

Які квіти краще придбати для поминальних днів та як не дати недоброчесним людям нажитися на пам’яті ваших предків

З наближенням поминальних днів магазини та місцеві ринки просто вкриваються різнобарв’ям штучних пластикових квітів. Серед них є як дуже дорогі, так і дуже дешеві. Тож дозволити собі купити кілька квіточок, аби прикрасити могили рідних, може майже кожен. Але чи варто це робити? Свою думку у Фейсбук опублікували співробітники Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

«Свій яскравий колір вони (квіти – Ред) втратять вже через два-три місяці, а от негативний вплив на навколишнє середовище ми будемо відчувати ще дуже довго.

Квіти виготовляють із синтетичних пластмас, ниток та паперу оброблених парафіном. Достеменно невідомий склад пластику, адже весь ринок квітів імпортується, та на них відсутні сертифікати.

Штучні квіти не можна спалювати – під час горіння такі матеріали виділяють небезпечні для здоров’я людини шкідливі речовини: фенол, формальдегід, оксиди азоту і сірки та діоксини. В результаті спалювання штучних квітів в радіусі 24 кілометрів простежується діоксинове забруднення.

Штучні квіти не можна і засипати землею, адже термін їх розкладу до 200 років, грунт навколо забруднюється отруйними речовинами», – зазначають фахівці.

Пластикові квіти вони рекомендують замінити багаторічними квітучими насадженнями, які не потребують особливого догляду, букетами із сухоцвітів або живих квітів, вінками з хвої, паперовими квітами.

Додамо, що усі наведені вище варіанти за якийсь час згнивають, не завдаючи ніякої шкоди довкіллю. І навіть якщо їх спалити, як це часто роблять на сільських кладовищах, вплив від цього на екологію буде мінімальний, не більш, ніж від розпалювання пічки.

Є й ще один момент, на який варто звернути увагу, коли ви обираєте квіти для кладовища. Останніми роками частішають випадки, коли тілько-но покладені на могили букети та вінки збирають недоброчесні люди. А потім десь перепродають. Навряд чи ви б хотіли, щоб так сталося з принесеними вами квітами. Чи самому такі купити.

Звісно, таке може статися і з дорогими букетами живих квітів, тому покладаючи їх на могилу, стебла варто трохи надломити. А щодо звичайних півоній чи ірисів, то маловірогідно, що вони когось зацікавлять.

Якщо ж ви впевнені в тому, що з покладеними квітами нічого не станеться, і у вас є можливість придбати більш дорогі штучні квіти, то радимо звернути увагу на вироби з екологічних матеріалів. Наприклад, металу, скла, чи в’язані з натуральних ниток композиції.

І ще, йдучи на кладовище, майже усі беруть із собою пляшки з водою або якимось напоями. Так ось, порожні пляшки, якщо ви їх там десь на виході залишите, точно не прикрасять могили. Тому не забувайте забирати їх з собою. На відміну від квітів, пляшки та пробки від них переробці підлягають. І в багатьох населених пунктах вже є окремі контейнери для такого сміття. Нехай це буде ваш маленький вклад в екологію.

Діана ГЕРГІНОВА

Джерело: yug.today



Загрузка...