Ізмаїльський волонтер розповів, що впливає на швидкість закриття зборів для ЗСУ, а також про акцію на підтримку військовополонених

Ізмаїльський волонтер розповів, що впливає на швидкість закриття зборів для ЗСУ, а також про акцію на підтримку військовополонених

Кирило Дімов – активіст та волонтер міста Ізмаїл, секретар ГО Rotary Club Izmail, власник новинної інстаграм-сторінки The Ukrainizm News та телеграм-групи «Ізмаїл головний». Нещодавно журналістка інформаційної агенції «Юг.Today» мала можливість поспілкуватися з волонтером щодо зборів на допомогу ЗСУ, акції-нагадування про військовополонених та зниклих безвісти військовослужбовців, а також допомогу від місцевих бізнесів та влади.

Останній збір, який вже минулої доби вдалося закрити, був націлений на допомогу ізмаїльським артилеристам, що звернулися по допомогу у створенні бойової одиниці. Мова йде про власноруч створену бійцями систему залпового вогню на базі автомобіля Hummer, а кошти необхідні були для переобладнання, зварювальні роботи, систему РЕБ тощо. Загалом необхідна сума склала 400 000 грн, які вдалося зібрати менш ніж за два тижні.

Кирило поділився, що останній збір проходив дещо складніше ніж попередні, що, на його думку, пов’язано з нещодавніми великодніми святами. Крім того, волонтер помітив прямий зв’язок між наявністю загрози безпосередньо для Ізмаїльського району та кількістю донатів від населення:

«Я чітко помічаю, що коли все тихо – люди забувають, що триває війна і потрібно допомогу якусь надавати. Вчора (8 травня – Авт.) під час тривоги деякі пабліки писали, що летить на Ізмаїл, і ось понад 50 тисяч грн надіслали. Є пряма кореляція з цим безумовно, і я не до того, що хочу аби було гучно, але я за те, аби люди систематично допомагали армії».

Сума найбільшого збору, який організовував волонтер, склала 1,6 млн грн. У цей період Ізмаїл зазнавав уражень від ворожих атак. Тоді перші понад сто тисяч грн мешканці зібрали за 15 хвилин. Нагадаємо, що у вересні 2023 року за підтримки Rotary Club Izmail та Rotaract Izmail менш ніж за 10 днів вдалося зібрати 1 590 900 грн для закупівлі техніки для захисту неба над Ізмаїльщиною.

Однак, активіст наголошує, що великий вплив на кількість донатів має зокрема довіра суспільства, задля чого волонтери постійно звітують про результати зборів та подальшу долю коштів:

«Я впевнений, що ми робимо збори найбільші, частіше за всіх, і нам люди довіряють, за що їм дуже вдячні. Безумовно це базується на системному звіті від військових, скріни чеків і так далі. Це дуже важливо, адже є люди, які не довіряють – вони мають на це право, це їх гроші. Ми зобов’язані повністю їх запевнити в тому, що є прозорість, є зворотній зв’язок від військових, вони дякують, вони показують що вони отримали, на що ми збирали. Усе дістається за призначенням».

Окрім того, значну роль відіграє й той факт, що телеграм-канал «Ізмаїл головний» інформує мешканців щодо безпекової ситуації під час повітряних тривог в області.

Тим не менш, зізнається Кирило, кожного разу під час зборів волонтерам все ж таки доводиться зацікавлювати суспільство, аби кожен новий збір не виглядав як «черговий».

Попри те, що наразі захисники потребують зовсім різнопланової допомоги, активіст виділив напрямки, у яких потреба є гострою завжди:

«Якщо взяти перші три потреби – це завжди автомобілі, це номер один. Друга потреба – ремонт техніки. Третя – це покришки. Також турнікети: дуже важливо – хороші, адже ціль врятувати життя. Якісний турнікет не може коштувати 300 грн. Ще тепловізійні приціли, каски».

На день до волонтерів може звертатися від трьох до десяти захисників України, які мають потребу у допомозі. На жаль, попри усе бажання, відреагувати на кожен запит, зазначає Кирило, фізично не виходить. Тож, перевагу надають бійцям з Ізмаїльського району:

«Я вважаю, що це обов’язок ізмаїльців допомагати нашим хлопцям. Усі українці наші, але так влаштований менталітет український, що чим ближче – тим продуктивніше. Звертаються з різних районів, міст, різні підрозділи. Ми допомагаємо, дякую за підтримку спільноті Сергія Стерненка. Вони неодноразово вже допомагали безпосередньо по Ізмаїльському району, допомагали опосередковано через нас ізмаїльському ТрО FPV-дронами у великій кількості і не тільки. Передавали безкоштовно автомобіль для ізмаїльської протиповітряної оборони. Намагаємось співпрацювати з такими фондами».

Загалом за словами Кирила Дімова завдяки зборам вдалося зібрати понад 5 млн грн на допомогу українській армії. Переважно, зауважує активіст, мова йде про мешканців Ізмаїльського району. Зокрема вагомий внесок роблять бізнеси району, серед яких на регулярній основі допомагають мережа «Мʼясомаркет» та мережа стритфуду «Döner Маркет», команда виробників омивача скла «ПроClear», медлабораторія «Діла», барбершоп «The Keen», Пріоритет – В, «Bubble Tea», «Шинний центр», ветклініка «VetAleX», ресторан «AVENUE 25» магазин AppStore, квіткова студія «BUKET», виробник тротуарної плитки «Вибір М», Premium Sushi, завод покрівельних матеріалів «Respect». Також волонтер зазначив про активну допомогу від посадовців місцевої влади, у тому числі – мера Ізмаїла Андрія Абрамченко та очільника Ізмаїльської РВА Родіона Абашева:

«Коли ми звертаємося за якимись питаннями – нас підтримують. Навіть зараз, під час цього великого збору, ми отримали зворотний зв’язок від військової адміністрації, від безпосередньо Ізмаїльського міського голови Андрія Абрамченко. Коли нам треба, особливо усе, що пов’язано зі Збройними Силами України – все це підтримується. Тим більш проукраїнські акції і так далі».

Слід зазначити, що нещодавня акція – нагадування про військовополонених та зниклих безвісти військовослужбовців в Ізмаїлі, що відбулася 29 квітня, була організована Кирилом Дімовим. Волонтер каже, що завдяки позитивній реакції та підтримці ініціативи з боку районної військової адміністрації, мерії міста, а також місцевих органів СБУ та поліції, акція пройшла спокійно:

«Це було дуже емоційно. Чим частіше відбуватимуться такі акції – тим краще для настроїв, для тих самих донатів, елементарно щоб люди не забували, що війна триває, люди гинуть. Усе це разом показує плідну роботу між районною військовою адміністрацією, керівництвом міста та волонтерами. Це круто, коли симбіоз такого роду».

Активіст додав, що таку велику кількість людей, які прийшли на акцію, він очікував, адже вірить, що більшість ізмаїльців, щонайменше 90% – підтримує Україну. Також розповів, що надалі також планують влаштовувати такі акції приблизно раз на місяць, аби нагадувати суспільству про війну, яка триває щодня і щохвилини та забирає життя українців.

Амєлія МИЙНОВА

Фото – з соцмереж Кирила Дімова

Джерело: yug.today



Загрузка...