У селі Ізмаїльського району організовують новий тур обговорення зміни назви: попередня спроба була невдалою

У селі Ізмаїльського району організовують новий тур обговорення зміни назви: попередня спроба була невдалою
У вівторок, 12 березня, в селі Першотравневе Саф’янівської громади відбулося чергове засідання ініціативної та робочої груп з організації та проведення громадського обговорення щодо перейменування села, на якому були присутні більше тридцяти людей. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”.
 
Долучились до обговорення секретар Саф’янівської сільської ради Сергій Стандратюк та керуючий справами сільради Вячеслав Суддя.
 
Під час засідання присутні вирішили провести подворовий обхід з можливістю вільного вибору назви села, який відбудеться у суботу, 16 березня.
 
Задля прозорості голосування в кожній групі, яка буде здійснювати обхід дворів, буде присутній представник виконавчого комітету Саф’янівської сільської ради.
 
Нагадаємо, що Саф’янівська сільська рада на черговій сесії, яка відбулася 7 лютого, затвердила заходи щодо перейменування села Першотравневе. Згідно ухваленого рішення місцева влада керувалася рекомендаціями Українського інституту національної пам’яті, бо населений пункт увійшов до переліку об’єктів топоніміки, назви яких містять російську імперську символіку.
 
На початку лютого була утворена робоча група з організації та проведення громадського обговорення щодо зміни назви села, до складу якої увійшли секретар Саф’янівської сільської ради Сергій Стандратюк, староста Першотравневого Віктор Чорний, директор сільської школи Світлана Кіркова, завідувачка Першотравневського садочку «Гвоздичка» Світлана Гончар, директорка Будинку культури Алла Маріогло та голова ради ветеранів села Лідія Остапенко.
 
Також в рішенні вказано, що робоча група до 12 лютого повинна була подати голові Саф’янівської громади протокол засідання із пропозиціями щодо перейменування села. Окрім того, до 27 лютого в Першотравневому мали організувати громадські обговорення щодо зміни назви в соціальних мережах старостинського округу, на зустрічах з мешканцями села та провести погосподарське опитування людей.
 
За словами старости села Віктора Чорного, на місцевому сайті «Першотравневці разом» виставили 31 один варіант нової назви. Згодом на робочій комісії переглянули перелік та залишили тільки дві назви – Бережани та Надлиманське. Перша назва символічно означає оберіг села, а інша пов’язана з його географічними особливостями – Першотравневе розташоване  на березі озера Катлабуг. Але під час голосування з’ясувалося, що більша частина людей хоче повернути селу її історичну назву – Гасани (в історичних картах це найменування звучить трохи по-іншому Гасан-Аспага, яку мало село до 1947 року). Тому її додали до переліку голосування. Попередньо, згідно з електронним опитуванням жителів села, 53 % опитаних людей підтримали назву Гасани, понад 30% – Надлиманське, 13 % – Бережани.
 
Тоді робоча група наполягала на тому, аби провести другий тур обговорення, залишивши для голосування два варіанти-фаворити – Надлиманське та Гасани. В Першотравневому навіть стартувало погосподарське опитування людей. По вулиці ходили два представники, кожний з яких підтримував один з варіантів нової назви. Це робилося задля того, аби контролювати одне одного, щоб уникнути агітаційних моментів. До 12 березня цей тур громадського обговорення повинен завершитися.
 
Однак, як запевнив журналіста «БІ» голова робочої групи з організації та проведення громадського обговорення щодо зміни назви села, секретар Саф’янівської сільської ради Сергій Стандратюк, на цих зборах 12 березня багато питань щодо самого процесу перейменування. Зокрема, не зовсім прозорим виявилося онлайн-голосування в місцевій групі, в якому, як з’ясувалося, участь брали діти. Також під сумнів ставилися самі учасники анонімного анкетного голосування, бо виникла підозра, що одна людина могла поставити свій голос за певний варіант назви з різних номерів телефону, тобто неможливо було провести ідентифікацію тих, хто голосував в групі.
 
За словами Сергія Йосиповича, коли був погосподарський обхід, що проводив старостат, деяких не влаштували його результати. Одна з груп казала, що це було не актуально, тому що родичі ходили з агітацією. За попередніми результатами голосування, на  перше місце вийшов варіант “Надлиманське”, на другій позиції опинилася історична назва “Гасани”.
 
«Щоб не було суперечок стосовно різних думок відносно нової назви, було прийнято рішення, що 16 березня шість працівників сільської ради разом з ініціативною групою завітають у 800 осель мешканців, аби самостійно запропонувати варіант перейменування, а не голосувати за рекомендований перелік назв – Надлиманське та Гасани», – зауважив секретар Саф’янівської сільської ради.
 
Сергій Йосипович підкреслив, що працівники Саф’янівської сільської ради будуть спостерігачами, які візьмуть із собою пропечатані скриньки, бюлетені з печаткою сільської ради, а не старостинського округу.
 
«Разом з нашими представниками 16 березня по шести напрямках буде проводитися подворовий обхід. Інші групи будуть дзвонити тим мешканцям села, хто перебуває за кордоном, військовослужбовцям, та тим людям, хто захоче надати відповідь в електронному вигляді. Переможцем голосування буде та назва, яка набере більше всього голосів», – пояснив голова робочої групи.
 
Сергій Стандратюк повідомив нам, що офіційні результати подворового обходу будуть обговорюватися з керівництвом громади 18 березня. Тоді буде складений протокол, підписаний робочою групою та представниками сільської ради, щоб це було згідно законодавства. А вже остаточне рішення щодо перейменування Першотравневого будуть ухвалювати депутати Саф’янівської сільської ради на сесії, яка відбудеться 21 березня.
 


Загрузка...