На Одещині посіяли перші п’ять сортів бавовни: коли очікувати на паростки

На Одещині посіяли перші п’ять сортів бавовни: коли очікувати на паростки

Працівники Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР) привезли до Одеської області п’ять експериментальних сортів бавовни. Якщо висадка успішна, перші паростки можна буде побачити за два тижні, повідомляє «Суспільне Одеса», передає інформаційна агенція «Юг.Today».

За словами директора одеської філії Українського інституту експертизи сортів рослин Михайла Цвпенка, бавовник стало можливо вирощувати на півдні після зміни клімату.

«Зими немає, снігів немає сьогодні. І ми бачимо, що різко помінявся клімат в сторону потепління. І ми бачимо, що сьогодні традиційні культури – пшениця, кукурудза, соняшник – вони вже не дають нам тої продукції, яку б ми хотіли взяти. Тому ми зараз впроваджуємо сюди системно не традиційні культури – і кормові, і зернові», – пояснив директор філії.

На Одещині висадили сорти, які надали колеги з Німеччини США та Туреччини, розповіла заступниця завідувача відділу УІЕСР Зінаїда Києнко. Мали б ще протестувати сорти української селекції, але їх поки не передали, додала вона.

«Це не бізнес, це є дослідження. Проводимо його для того, щоб перевірити агротехнічні процеси вирощування бавовника, який буде вирощуватися, наприклад в Одеській області», – зазначила Зінаїда Києнко.

За процесом зростання бавовника слідкуватимуть щодня, а також будуть вести щоденник, розповів агроном Леонід Золотухін.

«Це специфічна культура. Треба дивитися не тільки фенологію та морфологію розвитку рослин, а і захищати рослини від шкідників, бур’янів і так далі. Ми ще будемо ці сорти вирощувати під плівкою і без плівки, і потім порівняємо, які умови підходять до цієї культури», – зазначив агроном.

Перші паростки, якщо висадка була успішною, дослідники зможуть побачити за два тижні.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА



Загрузка...