«Полював» на ППО та «зливав» персональні дані правоохоронців: в Одесі затримали ворожого агента

«Полював» на ППО та «зливав» персональні дані правоохоронців: в Одесі затримали ворожого агента

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури жителю Одеси повідомлено про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). За даними слідства, підозрюваний, будучи прихильником «русского мира», займався розвідувально-підривною роботою для представників спецслужб рф. За вказівками російських кураторів він збирав інформацію про розташування особового складу ЗСУ та військової техніки в Одесі. Про це повідомили у пресслужбі Одеської обласної прокуратури, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Зазначається, що у «зоні особливої уваги» ворожої розвідки були локації зенітно-ракетних комплексів ППО на території міста.

Також агент передавав російським кураторам персональні дані відомих йому співробітників прокуратури та слідчих Служби безпеки для подальшої їх ліквідації. Крім того, при передачі інформації просив ворога завдати ракетних ударів по будівлі прокуратури та СБУ.

Як зазначили в Управлінні СБУ в Одеській області, у такий спосіб одесит хотів помститися правоохоронцям за судимість, яку отримав у 2019 році за публічні заклики до зміни меж кордону України. Тоді суд призначив йому умовний термін покарання, що дозволило засудженому вийти із СІЗО на волю. У подальшому він «заліг на дно», але навесні 2023 року фігурант продовжив поширювати у соцмережах свої антиукраїнські матеріали. Таким чином він потрапив у поле зору фсб, яка згодом дистанційно завербувала його для коригування вогню по Одесі.

Наразі у суді перебуває обвинувальний акт стосовно нього за фактом поширення та публічного використання символіки комуністичного тоталітарного режиму (ч. 1 ст. 436-1 КК України).

Інформатора затримали під час передачі координат ППО співробітнику розвідки рф за допомогою одного з месенджерів. Отриманий «звіт» він направляв до фсб через популярний месенджер. Для цього використовував два мобільні телефони, які під’єднував до мережі Wi-Fi. Після завершення сеансу зв’язку з фсб зрадник видаляв усю переписку для конспірації. За співпрацю з окупантами він отримував від них грошову «винагороду» на власну банківську картку.

Під час обшуку в помешканні затриманого вилучено три бойові гранати та набої до стрілецької зброї.

Суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення – підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Зловмиснику повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України, йому загрожує довічне ув’язнення.

Досудове розслідування здійснює Управління СБУ в Одеській області.



Загрузка...