Підсумки тижня: Зміна міністрів, удар по Полтаві та Львову, Рамштайн з новою партією Leopard

Підсумки тижня: Зміна міністрів, удар по Полтаві та Львову, Рамштайн з новою партією Leopard

Менше добу знадобилося Банковій, щоб радикально перезавантажити уряд України. У відставку пішли досить вагомі фігури і далеко не кожна з них отримала нову посаду. Російські терористи почали частіше застосовувати балістичні ракети при обстрілі наших населених пунктів, поставивши собі за мету знищення навчальних закладів. На фоні нового виклику президент України Володимир Зеленський особисто прибув на 24 засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн», щоб добитися від наших партнерів отримання потрібної нам зброї для захисту та подальшого стримування російських загарбників. Тим часом пройшов місяць, як українська армія зайшла у Курську область росії.

Агентство UA.News зібрало інформацію про важливі події першого тижня вересня 2024 року.

«Апгрейд» уряду

5 вересня Верховна Рада провела кадрові ротації в Кабміні, звільнивши низку чиновників та назначивши дев'ять нових міністрів.

    • Міністерство закордонних справ очолив Андрій Сибіга. З квітня цього року він обіймає посаду першого заступника міністра закордонних справ. До цього він три роки був заступником голови Офісу президента.
    • Новою міністеркою юстиції стала Ольга Стефанішина. До цього вона обіймала посаду віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.
    • Міністерство розвитку громад і територій України очолив колишній заступник керівника Офісу президента Олексій Кулеба.
    • Світлана Гринчук, яка подала у відставку з посади заступника міністра енергетики напередодні, перейшла на нову посаду міністерки захисту довкілля та природних ресурсів України, замінивши Руслана Стрільця.
    • Новим міністром спорту став Матвій Бідний, він виконував обов’язки міністра молоді та спорту України із 9 листопада 2023 року, після відсторонення Вадима Гутцайта
    • Міністром культури призначили Миколу Точицького. Раніше він був консулом, послом України в Бельгії, заступником також звільненого міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.
    • Міністерство у справах ветеранів очолила Наталія Калмикова.
    • Главою Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості став 32-річний гендиректор Укроборонпрому Герман Сметанін. У 28 років він став директором Харківського бронетанкового заводу, а згодом гендиректором одного з промислових гігантів, заводу ім. Малишева.
    • Міністром аграрної політики та продовольства України став Віталій Коваль, якого перед цим звільнили з посади очільника Фонду державного майна України.

Відбулись урядові заміни. Дуже важливо, щоб урядові інституції зараз працювали максимально активно – ще активніше, ніж це було раніше. На всіх рівнях. Більше інвестицій партнерів в оборонне виробництво України. Більш активне просування в перемовному процесі із Євросоюзом – це підготовка майбутньої угоди про вступ. Більше взаємодії та взаєморозуміння між центральною владою та громадами. І, звичайно, більше підтримки для фронту й для всіх наших людей. І це стосується постачання зброї. Нашої енергетики – захисту об’єктів енергетики і відбудови зруйнованого. Чітка ветеранська політика. Чітка протидія російській пропаганді за кордоном. Робота з глобальною українською спільнотою. Забезпечення фінансової стабільності нашої держави і, зокрема, активізація роботи з партнерами.

Володимир Зеленський

Президент України

«Рамштайн»

На полях саміту у Рамштайні, Німеччина президент Володимир Зеленський 6 вересня зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Український лідер подякував Сполученим Штатам за новий пакет військової підтримки на суму 250 мільйонів доларів. Під час зустрічі обговорювалися деталі цього пакета та інші потреби Сил оборони України, оскільки у Вашингтона для України заготовлені не мільйони, а, як відомо, $6 млрд військової допомоги.

Окремо Зеленський звернув увагу на необхідність дозволу для використання західної далекобійної зброї по військових цілях на території росії. Він також підкреслив, що через зростання ракетних атак і терору проти критичної інфраструктури з боку Москви Україна потребує додаткових засобів протиповітряної оборони.

З чим прибули країни на засідання:

    • США оголосили про новий пакет військової допомоги для України, який складе 250 мільйонів доларів та куди входять ракети RIM-7 та допомога для ППО, ракети Stinger, боєприпаси для HIMARS,  ракети TOW, протитанкові системи Javelin і AT-4 тощо.
    • США виділили на придбання Україною критично важливих компонентів для БПЛА понад 200 млн доларів. США та Україна працюють над заміною комплексів ППО С-300 та ракет Р-27.
    • До зустрічі у Рамштайні Німеччина узгодила з партнерами передачу Україні ще 12 гаубиць Panzerhaubitze 2000 та 77 танків Leopard 1A5.
    • Нідерланди передадуть обладнання та матеріали для технічного обслуговування українських винищувачів F-16. Україна також отримає ракети класу «повітря-повітря».
    • Канада надасть Україні велику партію ракетних двигунів CRV-7. Крім того, до пакету допомоги включать 1300 боєголовок до ракет.
  • Іспанія передасть Україні одну батарею ЗРК HAWK. Зараз вона вже у Польщі, і найближчими днями буде доставлена ​​до України.

Злочини росіян


На цьому тижні путінські загарбники продовжували демонструвати зневагу до всіх міжнародних норм. 3 вересня російські терористи нанесли удар балістичними ракетами по одному з навчальних закладів Полтави. Російські терористи вибрали для удару 179-й навчальний центр військ зв'язку, який розташований на території розформованого Полтавського вищого військового командного училища зв'язку.


Унаслідок цієї атаки загинули 55 людей, постраждали - 328. Багатьох загиблих неможливо впізнати без аналізу ДНК.

Отримав попередні доповіді щодо російського удару по Полтаві. За наявною зараз інформацією, дві балістичні ракети. Влучання по території учбового закладу і сусідньої лікарні. Була частково зруйнована одна з будівель Інституту звʼязку. Люди опинилися під завалами. Багатьох вдалося врятувати. Більш ніж 180 людей поранені. На жаль, багато загиблих. 

Володимир Зеленський

Президент України

6 вересня російські терористи застосували п’ять балістичних ракет типу «Іскандер-М»/KN-23 по Павлограду Дніпропетровської області. Ракети запускали із Воронезької та Ростовської областей рф. Окупанти поцілили по цивільній інфраструктурі Павлограда. Відомо про 60 постраждалих, серед яких діти. Одна людина загинула.

У ніч на 6 вересня російські терористи атакували Львівщину безпілотниками. Унаслідок падіння уламків безпілотника в сели Муроване виникла пожежа. На момент прибуття рятувальних підрозділів до місця виклику горіло чотири великовантажних автомобілі.

Вранці 4 вересня Львів пережив масований удар російськими ракетами, включаючи «Кинджали».

 

Внаслідок обстрілу постраждали 53 людини, сім людей загинули. Серед них — ціла львівська родина з діточками від 7 до 14 років.  Вижив лише глава родини, який у момент удару ракети пішов по воду для своїх дівчат.
Також унаслідок цього ракетного удару було зруйновано щонайменше сім пам’яток архітектури місцевого значення. Це будівлі, розташовані на вулицях Коновальця та Кокорудза у Львові.
На цьому тижні кілька разів наші рятувальники ставали цілями російських терористів. 5 вересня  вогнеборці потрапили під повторний ворожий обстріл, коли гасили пожежу від попереднього прильоту по населенному пункту у Дніпропетровській області. Коли надзвичайники працювали на місці, ворог підступно здійснив повторний удар. Внаслідок обстрілу знищено пожежно-рятувальний автомобіль, постраждав рятувальник. Решта співробітників Служби порятунку встигли перейти в укриття.

Ситуація на фронті

Бригада «Азов» повернула під контроль частину селища Нью-Йорк на Донеччині і деблокувала українських військових з ворожого оточення. «Азовці» повідомили, що ситуацію вдалося стабілізувати, однак вона залишається напруженою. За добу тут російські окупанти проводять до 15 штурмів.

Ворог неодноразово заявляв, що повністю окупував Нью-Йорк. Проте це чергова маніпуляція окупантів. Сили оборони контролюють частину населеного пункту та роблять все можливе для звільнення українських територій.

Бригада «Азов»

Заява



Також 6 вересня офіцер 59 окремої мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка Сергій Цехоцький повідомив, що просування окупантів на Покровському напрямку сповільнилось. На окремих ділянках російські війська почали рити окопи для укріплення оборони. Під час масованих штурмових дій окупанти зменшили кількість артилерійських обстрілів, оскільки не могли визначити, де їхні позиції, а де українські.

Бої під Покровськом продовжуються, наша задача — виснажувати ворога, і ми успішно її виконуємо, завдаючи втрат противнику.

Сергій Цехоцький

Офіцер 59 окремої мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка


Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський в інтерв'ю CNN підтвердив, що наши бійці зупинили просування російських військ біля Покровська. Сирський наголосив, що Покровський напрямок був епіцентром бойових дій на сході України, але українські військові змогли зупинити наступ противника. За його словами, за останні шість днів російська армія не просунулася на жоден метр на цьому напрямку, що свідчить про ефективність стратегії ЗСУ.
Станом на ранок 6 вересня офіційно Генштаб ЗСУ повідомляв про знищення з моменту повномасштабного вторгнення  622 720 російських окупантів.

Джерело: ua.news



Загрузка...