Італія інвестує 45 мільйонів євро в відновлення історичних пам’яток Одеси

Італія інвестує 45 мільйонів євро в відновлення історичних пам’яток Одеси

Італія виділить 45 мільйонів євро на відновлення п’яти історичних будівель в  Одесі, пошкоджених внаслідок російської агресії. Проект, який буде розрахований на три роки, передбачає не лише фінансову допомогу, а й співпрацю з українськими реставраторами.

Як повідомив керівник агенції AICS в Україні і Молдові П’єтро Піппі, Італія спрямує кошти на ремонт філармонії, музеїв Західного та Східного мистецтва, Літературного та Художнього музеїв, а також будинку Зонтага на Приморському бульварі.

В останньому, за задумом італійської сторони, має розміститися центр з управління культурним спадком  Одеси, який стане платформою для навчання, лекцій та освітніх заходів, а також створить нові робочі місця.

«Цей будинок належить до світу, але по-перше він належить вам. І люди, що можуть відновлювати цей будинок, мають бути українцями, працівниками з України, бо для них це справді важливо», – підкреслив П’єтро Піппі.

За словами Івана Ліптуги, директора Департаменту культури та євроінтеграції Одеської міськради, гроші не надходитимуть через ЮНЕСКО, а будуть спрямовані безпосередньо на співпрацю між Україною та Італією. Це дозволить спростити бюрократичні процедури, як це було з реконструкцією Спасо-Преображенського Собору.

«Зараз гроші підуть не через ЮНЕСКО. Бюрократичні бар’єри на прикладі відновлення покрівлі собору показали, що така модель занадто складна щодо комунікації», — сказав Ліптуга.

Проект передбачає три напрямки:

  • Відновлення історичних пам’яток зі списку ЮНЕСКО.
  • Створення центру управління об’єктами ЮНЕСКО.
  • Підготовка фахівців в сфері реставрації.

Важливо зазначити, що за час повномасштабної війни росіяни пошкодили в Одеській області 123 культурні пам’ятки, 18 з яких мають національне значення.



Загрузка...