Шаги замість копійок можуть бути у гаманцях українців вже наступного року

Шаги замість копійок можуть бути у гаманцях українців вже наступного року

Нові українські монети шаги, які замінять копійки, матимуть таку саму масу і колір.

Дизайн може трохи змінитися. Про це сказав директор департаменту грошового обігу Національного банку Олег Прохода в інтерв'ю The Page.

"Ми плануємо зберегти ті самі заготованки для виготовлення монет. Вони матимуть таку ж масу, колір та інші характеристики", - сказав Прохода.

"Додаткових витрат на етапі виробництва не передбачається. Навіть якщо у дизайні монети відбудуться певні зміни, як мінімум напис "копійка" зміниться на "шаг" - це зроблять штатні фахівці Банкнотно-монетного двору НБУ", - повідомив посадовець Нацбанку.

Прохода сказав, що реалізація ініціативи не потребуватиме жодних додаткових видатків із державного бюджету. Щороку на заміну зношених, зіпсованих грошей планується виготовлення нових.

"Ось і на 2025 рік заплановане карбування 20 млн монет. Наразі номіналом 50 копійок. Питання лише в тому, чи карбувати у 2025 знову радянські "копійки" чи українські "шаги". Але якщо парламент підтримає пропозицію НБУ, це можуть бути вже 50 шагів", - заявив посадовець.

У разі ухвалення законодавчих змін, монети з назвою "копійка" не вилучатимуться з обігу. Монети "шаг" і "копійка" перебуватимуть в обігу одночасно, сказав Прохода.

"Громадянам не потрібно буде спеціально збирати, здавати, обмінювати одні на інші. Відповідно не виникатиме витрат, пов'язаних з одномоментним вилученням та утилізацією монет номіналом 50 копійок та виготовленням розмінних монет номіналом 50 шагів на їх заміну", - заявив посадовець НБУ.

Джерело: gazeta.ua



Загрузка...