Вилучення старих банкнот 500 грн: у Раді повідомили навіщо і що робити українцям

Вилучення старих банкнот 500 грн: у Раді повідомили навіщо і що робити українцям

Старі банкноти надалі залишатимуться чинним платіжним засобом, тож людині ніде не можуть відмовити у прийнятті таких грошей.

В Україні почнуть від 1 серпня вилучати з обігу старі банкноти номіналом 500 грн. Українцям не треба робити жодних спеціальних активних дій, водночас варто остерігатися шахраїв.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Чи треба самим міняти старі 500 грн на нові?

Нардеп пояснив важливі моменти про процес вилучення з обігу старих банкнот номіналом 500 грн зразків 2003-2007 років випуску. Він зазначив, що українцям не треба робити жодних спеціальних активних дій.

"Просто розраховуйтесь у магазинах за куплені речі, здійснюйте оплати у банках, поповнюйте свої карткові рахунки у терміналах тощо – і "старі" купюри вилучатимуться та утилізовуватимуться НБУ, а замість них в обіг вводитимуться нові купюри зразка 2014 і наступних років випуску", – пояснив Гетманцев.

"Старі банкноти залишаються чинним платіжним засобом і надалі, вам не можуть відмовити у їх прийнятті буде-де", – наголосив він.

Чому старі 500 грн замінять на нові?

Нардеп також повідомив, що заміна старих 500 грн на нові проводиться для оновлення та підвищення якості та стану банкнот в обігу, а також підвищення рівня захисту готівкового ринку від підробок. Гетманцев звернув увагу, що окремі купюри "відходили" вже по 18 років і перебувають у не найкращому стані.

"Усю роботу зроблять НБУ та банки – потрапляючи до останніх від торговельних мереж та населення, старі купюри від банків підуть виключно у Нацбанк, який їх перерахує та утилізує", – додав голова фінансового комітету парламенту.

    Українців попередили про шахраїв

    Гетманцев також попередив українців про можливі дії шахраїв.

    "Якщо вам телефонують, надсилають повідомлення про необхідність звернутись кудись для "обміну банкнот", пропонують внести їх на карти з чиїмись реквізитами, попереджають про дуже стислі терміни, після яких гроші "згорять" тощо – не вірте, це шахраї", – поінформував нардеп.

    Він закликав у жодному разі не робити нічого із запропонованого, і за можливості повідомляти про такі випадки до поліції та НБУ.

    Нагадаємо, напередодні в НБУ повідомили, що від 1 серпня 2024 року почнуть вилучати з обігу банкноти 500 грн старого зразка (2003-2007 років), аби поступово замінити зношені гроші на нові.



    Загрузка...