На українських підприємствах катастрофічно не вистачає чоловіків, далі буде ще гірше, – WP

На українських підприємствах катастрофічно не вистачає чоловіків, далі буде ще гірше, – WP

Підприємства в Україні відчайдушно намагаються заповнити численні вакансії, які залишили мобілізовані чоловіки. Шахти – не єдине робоче місце, яке відчуває гостру нестачу робочої сили. Інтернет-портали з роботи в Україні кажуть, що ніколи не рекламували стільки вакансій. Мільйони українців виїхали за кордон. До того ж сотні тисяч чоловіків обміняли свою роботу на військову службу, йдеться у статті The Washington Post. 

Наразі, коли Київ нарощує зусилля з мобілізації, бізнес очікує, що працівників буде ще важче знайти. Це ще більше обтяжить понівечену економіку України. Маючи багато незакритих вакансій багатьом підприємствам довелося підвищувати зарплати, або вони ризикують закритися.

За словами журналістів, нестача робочої сили в Україні – проблема, яка, як очікується, погіршуватиметься, чим довше триватиме війна. Вона також додає навантаження на економіку, яка вже перебуває під тиском і залежить від іноземної допомоги. За перший рік війни ВВП України скоротився на 29%: "Без західної фінансової допомоги українська економіка завалилася б", – вважає директор інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса.

Відключення електроенергії також переривають роботу або змушують підприємства інвестувати у дорогі генератори. Це відлякало деякі приватні іноземні інвестиції. Очікується, що цього року Україна все ще матиме відносне економічне зростання на рівні приблизно на 4%, але він був би вищим, якби не брак робочої сили.

За словами Фурси, метзаводи могли б збільшити виробництво, якби не кадровий дефіцит. Мобілізація від 200 000 до 300 000 нових військових зменшить економічне зростання приблизно на 0,5%: "Але цей тиск може посилитися, якщо багато людей злякаються і підуть з ринку праці. Якщо буде мобілізовано від 200 до 300 тисяч людей, багато хто може вирішити, що краще десь сховатися, ніж йти працювати. Це призведе до того, що вони покинуть ринок праці. У такому випадку вплив на економічні показники може бути набагато більшим. Неможливо підрахувати це  точно, тому що ми не знаємо, скільки людей зараз переховуються і не працюють", – додав Фурса.



Загрузка...