Дослідники відкрили новий особливий вид динозаврів, які жили під землею

Дослідники відкрили новий особливий вид динозаврів, які жили під землею

Вчені виявили незвичайний вид динозаврів, які жили у середині Крейдового періоду. Нещодавно знайдений предок тесцелозавра свідчить про те, що ці тварини проводили частину свого часу в підземних норах, пише SciTechDaily.

"Новий динозавр, Fona [/Foat'NAH/] herzogae (Фона), жив 99 мільйонів років тому на території сучасного штату Юта. У той час ця територія була великою заплавною екосистемою, затиснутою між берегами величезного внутрішнього океану на сході та діючими вулканами і горами на заході. Це було тепле, вологе, мулисте середовище з численними річками, що протікали через нього", - йдеться у матеріалі.

Палеонтологам з Університету штату Північна Кароліна та Музею природничих наук вдалося розкопати цю скам'янілість та інші зразки того ж виду в Муссентучітській формації Кедрової гори. Збереженість таких скам'янілостей та деякі відмінні риси вказували на те, що вони могли зариватися в землю. 

"Фона був дрібнотілим рослиноїдним динозавром розміром з велику собаку з простою будовою тіла. Йому бракує прикрас, які характеризують його багато прикрашених родичів, таких як рогаті динозаври, панцирні динозаври та гребенясті динозаври. Але це не означає, що Фона був нудним", - наголосили у виданні. 

Зазначається, що Фона мав кілька анатомічних особливостей з тваринами, які відомі як копачі. В нього були великі біцепси, сильні точки кріплення м'язів на стегнах та ногах, зрощені кістки вздовж тазу, можливо, для забезпечення стійкості під час риття. Проте це не єдиний доказ того, що ця тварина проводила час під землею. 

"Упередженість скам'янілостей у бік більших тварин пояснюється насамперед тим, що в таких заплавних середовищах, як Муссентучіт, дрібні кістки на поверхні часто розлітаються, гниють або стають сміттям перед похованням і скам'янінням. Але Фону часто знаходять цілою, з багатьма кістками, збереженими в початковій позі смерті, грудьми донизу, з розчепіреними передніми кінцівками, і у винятково хорошому стані. Якби вона вже була під землею в норі перед смертю, це зробило б такий тип збереження більш імовірним", - пояснив аспірант штату Північна Кароліна і цифровий технік нової програми "Динозаври-дуелянти" в Музеї природничих наук Північної Кароліни Хавів Авраамі, який є першим автором статті, де описується ця робота. 

За словами дослідників, Фона є ключем до розширення людського розуміння крейдових екосистем. 

"Фона дає нам уявлення про третій вимір, який тварина може зайняти, пересуваючись під землею. Вона додає до багатства скам'янілостей і розширює відоме розмаїття дрібнотілих травоїдних тварин, які залишаються маловивченими, попри те, що є неймовірно невід'ємними компонентами крейдових екосистем", - зауважив Авраамі.



Загрузка...