Науковці знайшли несподівану відповідь, чому коти дряпають меблі

Науковці знайшли несподівану відповідь, чому коти дряпають меблі

Для котів звичка точити кігті об деревину або об якісь інші подібні речі, є нормальною поведінкою.

Але в квартирі це часто стає проблемою, коли за відсутності звичайного дерева кіт використовує з цією метою ваш диван чи крісло.

Науковці знайшли рішення цієї проблеми, пише frontiersin.

"Ми бачимо чіткий зв'язок між певними факторами навколишнього середовища та частотою дряпання котів", - каже доктор Ясемін Салгірлі Демірбас, ветеринар-дослідниця з Університету Анкари (Туреччина) і головна авторка дослідження.

З'ясувалося, що присутність дітей у домі, а також активні ігри та нічна активність значно сприяють підвищенню подряпин на меблях. Коти з агресивним або "руйнівним" характером також демонструють більший рівень дряпання.

Дослідники кажуть, що стрес є основною причиною небажаних подряпин. Наприклад, присутність дітей, особливо коли вони маленькі, може посилити стрес у домашніх тварин.

Грайливість може бути ще одним фактором, пов'язаним зі стресом, оскільки коли коти довго грають, їхній рівень стресу може підвищитися через безперервну стимуляцію.

"Наявність безпечних схованок, місць для спостереження з висоти та широких можливостей для ігор також може допомогти зменшити стрес і навернути кота до більш конструктивної поведінки", - каже доктор Салгірлі Демірбас.

Експерти пропонують створити кілька коротких ігрових сеансів, які імітують успішні сценарії полювання, що є ключем до успіху. Ці ігри з більшою ймовірністю підтримають інтерес котів і зменшать стрес, що, зрештою, може зменшити кількість надмірних подряпин на меблях.



Загрузка...