Мають повідомити про розгляд справи: юрист розповів нюанси накладення штрафів у ТЦК

Мають повідомити про розгляд справи: юрист розповів нюанси накладення штрафів у ТЦК

Співробітники ТЦК не мають права штрафувати військовозобов'язаних за порушення правил військового обліку у "заочному" режимі.

Процедура накладення таких штрафів доволі складна й містить багато специфічних нюансів. Про це в коментарі Еспресо.Захід розповівадвокат Роман Кичко.

"Ці штрафи розглядаються не в суді, їх розглядає сам працівник ТЦК у приміщенні ТЦК, і він сам виносить постанову про накладення на особу адмінстягнення. Тобто коли людина не з'явилася за повісткою і не виконала обов'язку, вона може отримати штраф у новому розмірі – від 17 тис. грн", - сказав адвокат.

За його словами, ТЦК зобов'язаний повідомити громадянину, що розглядає справу про накладення штрафу на нього. Це робиться не повісткою, а "повідомленням про виклик".

"Потрібно повідомити, коли і в який час буде розглядатись справа про притягнення до адміністративної відповідальності. Оскільки уповноваженою особою, яка накладає штраф, є керівник ТЦК, то повідомлення про розгляд справи має приходити від його імені. І це повідомлення про розгляд має бути вручене, на нього не розповсюджується оце нововведення, що "прийшло – вважається отриманим", - зазначив Кичко.

Він зазначив, що є багато судової практики, навіть у Верховному суді, яка підтверджує необхідність повідомлення громадянина про те, що його справа розглядається.

За словами адвоката, процедуру накладення штрафу можна вважати законною, лише в тому випадку, коли громадянин своїм підписом засвідчив отримання повідомлення про розгляд справи.



Загрузка...