Солодкі напої можуть подорожчати: комітет підтримав закон

Солодкі напої можуть подорожчати: комітет підтримав закон

Фінансовий комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт щодо запровадження акцизного податку на солодкі напої.

У Telegram про це повідомив голова комітету Данило Гетманцев.

"Комітет рекомендував прийняти законопроєкт № 9032-1 Михайла Радуцького та колег про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження акцизного податку на води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин в першому читанні за основу", - написав він.

Ініціатива нардепів нібито покликана сприяти захисту здоров'я людей шляхом запровадження додаткових податкових механізмів, спрямованих на зменшення споживання цукру та підсолоджувальних речовин.

Документ пропонує віднести до підакцизних товарів води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин і встановити специфічну ставку податку у розмірі €0,1 за 1 л напою. Платниками податку визначаються виробники та імпортери напоїв.

"До речі, приблизно 50 країн світу запровадили податки на солодкі напої у різних формах, адаптувавши широкі глобальні рекомендації щодо використання фіскальної політики до свого конкретного контексту та "інноваційно" впроваджуючи податкову політику для досягнення цілей охорони здоров'я. Запровадження акцизного податку на солодкі напої відповідає Директиві ЄС 2020/262 від 19 грудня 2019 року", - заявив Гетманцев.

Народний депутат Ярослав Железняк написав, що пропонується запровадити податок у розмірі 10 грн за кожні 25 г цукру чи іншої еквівалентної 25 г цукру підсолоджувальної речовини в 1 л.

"Я не голосував. Не розумію як це можна адмініструвати нормально. Начебто передбачено пільговий період оподаткування до дати припинення або скасування воєнного стану в Україні, за ставкою 5 гривень за кожні 25 грамів цукру чи іншої еквівалентної 25 грамам цукру підсолоджувальної речовини в 1 літрі. Згідно розрахунку Мінекономіки, ціна на напої зросте приблизно 2,5 раза", - написав він.



Загрузка...