В Укргідроенерго оцінили сценарій руйнування росіянами Київської ГЕС

В Укргідроенерго оцінили сценарій руйнування росіянами Київської ГЕС

Київська та Канівська ГЕС розташовані в центрі країни, тому авіації ворога буде складно до неї добратися, вважає гендиректор УГЕ Ігор Сирота.

Найбільші українські ГЕС надійно захищені від атак ззовні. Тому сценарій руйнування російськими військами Київської та Канівської ГЕС є дуже малоймовірним. Про це заявив гендиректор ПрАТ Укргідроенерго (УГЕ) Ігор Сирота в інтерв'ю Forbes Ukraine, опублікованому у вівторок, 16 липня.

"Найбільші українські ГЕС практично неможливо зруйнувати ззовні. Тільки якщо скинути на них кілька авіаційних бомб - для цього росіяни мають залетіти на територію України на літаках. Київська та Канівська ГЕС розташовані в центрі України, далеко від лінії фронту, тому авіація ворога навряд чи зможе наблизитися. Це дуже малоймовірний сценарій", - запевняє посадовець.

Він пояснив, що росіяни змогли підірвати Каховську ГЕС зсередини, тому що вони її окупували, і завезли туди сотні кілограмів вибухівки.

Проте УГЕ має у своєму розпорядженні різні моделі реагування на випадок, якщо зовнішній ворожий удар по гідроелектростанціях все ж таки відбудеться.

"З такою підготовкою в найгіршому випадку може затопити підвали в деяких районах Києва, прилеглих до Дніпра. Але при цьому, звісно, на певний час зникне можливість генерувати електроенергію і подавати прісну воду", - зазначив він.

Сирота додав, що навіть якби росіяни зруйнували київські дамби, наслідки не мали б такого характеру, як це було на Херсонщині після руйнування Каховської ГЕС, бо Київське та Канівське водосховища практично в шість разів менші, ніж Каховське.

"Якби торік ми контролювали всю Херсонщину і Нову Каховку, то наслідки підриву Каховської ГЕС були б меншими. У нас було би близько п'яти годин, щоб евакуювати людей. Однак шкоду екології вже ніхто не міг би зупинити - цю екологічну катастрофу ми вважаємо за рівнем другою після Чорнобиля", - доповнив CEO.

Як він нагадав, від початку повномасштабної війни і до середини липня 2024 року російські окупанти завдали по українських ГЕС понад 120 ракетних ударів.



Загрузка...