Країни Балтії від'єднаються від енергосистеми РФ та Білорусі: названо дату

Країни Балтії від'єднаються від енергосистеми РФ та Білорусі: названо дату

Оператори електромереж Естонії, Латвії та Литви підписали угоду про відокремлення від спільної з Росією та Білоруссю електромережі БРЕЛЛ у лютому 2025 року. Наразі ці три балтійські країни все ще покладаються на російських операторів для контролю частот і балансування мережі, пише Reuters.

"Ми виходимо з БРЕЛЛ... У лютому країни Балтії спільно протестують ізольовану роботу (електромереж) і роз'єднаються. Ми завжди твердо знали, що, як ми стали частиною Європейського Союзу і НАТО, так само ми станемо частиною європейської енергосистеми", – заявив міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс.

Зазначається, що після майже десятирічних переговорів у 2018 році країни Балтії підписали угоду про приєднання своїх енергосистем до ЄС до 2025 року. ЄС виділив 1,2 мільярда євро на підготовку регіону до відокремлення, покривши більшість витрат.

Роз'єднання відбудеться 8 лютого наступного року, коли країни Балтії синхронізують частоту своїх мереж з частотою континентальної Європи через лінію електропередач з Польщею.



Загрузка...