Вчені розробили новий вид шоколаду: коли він з’явиться у продажі

Вчені розробили новий вид шоколаду: коли він з’явиться у продажі

Крім того, що шоколад — це просто смачно, цей смаколик ще й корисний. Здоровіший та екологічніший шоколад може з'явитися на полицях магазинів після того, як швейцарські вчені та шоколатьє розробили рецепт, який замінює цукор на речовини рослинного походження. Згідно зі звітом, опублікованим у журналі Nature Food, вчені отримали солодкий волокнистий гель, який може замінити цукор у шоколаді, шляхом змішування м'якоті та лушпиння какао-бобів, замість того, щоб просто використовувати боби, пише The Guardian.

Такий підхід «цільної їжі» робить продукт більш поживним, ніж звичайний шоколад, при цьому задовольняючи пристрасть ласунів до солодкого.

«Плід какао — це, по суті, гарбуз, і зараз ми використовуємо лише насіння, — каже Кім Мішра, харчовий технолог з Вищої технічної школи Цюріха та провідний автор дослідження. — Але в цьому фрукті є багато інших чудових речей».

Дослідники використали м'якоть та сік какао-плодів для виготовлення гелю, який можна додавати до шоколаду замість традиційно використовуваного порошкоподібного кристалічного цукру.

«Зазвичай «додавання вологи до шоколаду — це повна нісенітниця, тому що ви, по суті, руйнуєте його, — каже Мішра. — Ми зневажили одне з найсвятіших правил виготовлення шоколаду».

За його словами, результати дослідження можуть зробити шоколад більш здоровим та екологічно чистим, а також надати фермерам нове джерело доходу.

Дослідження показало, що в лабораторних умовах новий метод виробництва використовував на 6% менше «землі та води», але збільшив викиди парникових газів на 12%, оскільки вимагав додаткового етапу сушіння, який споживав велику кількість енергії. Але, масштабуючи процес — і сушачи плоди на сонці або використовуючи сонячні батареї, — вони виявили, що викиди парникових газів можуть зменшитися.

Виробництво шоколаду є одним із найбільш «брудних» і стоїть на одному рівні з виробництвом деяких видів м'яса за кількістю викидів парникових газів, які виділяються на виробництво кілограма їжі. Кім Мішра та його колеги поставили собі за мету зменшити кількість відходів у процесі виробництва і з'ясували, що вони також можуть зробити його більш корисним для здоров'я.

Джерело: fakty.ua



Загрузка...