Апокаліпсис тут. Ісландію охопила 45-метрова хвиля розпеченої лави, викинутої вулканом (відео)

Апокаліпсис тут. Ісландію охопила 45-метрова хвиля розпеченої лави, викинутої вулканом (відео)

П'яте за рахунком виверження ісландського вулкана збільшило і без того гігантську тріщину, з якої виривається магма.

Ісландський вулкан, розташований на південному заході півострова Рейк'янес, уперше прокинувся наприкінці минулого року, і відтоді сталося вже п'ять вивержень. Останнє з них було настільки масштабним, що стало причиною захопливих і страхітливих відеороликів. Крім того, місцевій владі довелося евакуювати прилеглі міста і туристичні пам'ятки, пише Futurism.

Зазначимо, що останні з вивержень ісландського вулкана сталися всього за три тижні до цього — у березні 2024 року. Дослідники зазначають, що останнє виверження вулкана було настільки масштабним, що шлейфи розплавленої лави злетіли на висоту близько 45 метрів, а відео виверження показали наскільки воно було потужним насправді. В Ісландському метеорологічному управлінні також повідомили, що тріщина на півострові, з якої виривається магма, насправді виросла до більш ніж 2,5 кілометра в довжину.

За словами прессекретарки уряду Ісландії Гельги Арнадоттір, через виверження вулкана сусіднє рибальське містечко Гріндавік довелося евакуювати вп'яте. На щастя, як і в попередні рази евакуація пройшла гладко. Крім рибальського містечка місцевій владі також довелося евакуювати знамените ісландське гаряче джерело "Блакитна лагуна" і електростанцію Сварценгі. Пізніше дистанційні вимірювання тиску, здавалося, підтверджували, що магма потрапила в систему станції.

П'яте виверження ісландського вулкана не стало сюрпризом для вчених і місцевої влади. Ще на початку поточного року вчені заявили, що в регіоні, ймовірно, відбудеться не одне виверження, про що свідчать свідчення сейсмометра — вони вказували на вищу ймовірність землетрусів, ніж зазвичай.

Дослідники також повідомляли, що на півострові Рейк'янес, імовірно, розпочався "тривожний період потрясінь", який може тривати не один рік, а можливо навіть століття. Річ у тім, що Ісландія є неймовірно вулканічно і сейсмічно активним регіоном, що зумовлено її розташуванням. Країна розташована на Серединно-Атлантичному хребті, де розходяться дві великі тектонічні плити. Ба більше, вчені вважають, що Ісландія буквально "стоїть" на вершині гарячої точки, де магма особливо близька до поверхні.

Джерело: focus.ua

 



Загрузка...