Розгадка таємниці єгипетських пірамід все ближче: у пустелі виявили цікаву знахідку

Розгадка таємниці єгипетських пірамід все ближче: у пустелі виявили цікаву знахідку

Вчені ймовірно знайшли розгадку побудови кількох пірамід, розташованих далеко від річки Ніл – за допомогою радару вони виявили вимерлий рукав, яким у давнину перевозити матеріали для будування.

Про це повідомляє "Arkeonews".

Так, поблизу стародавньої єгипетської столиці Мемфіса розташовано близько 30 пірамід, серед яких Велика піраміда Гізи — єдина збережена споруда із семи чудес стародавнього світу, а також піраміди Хефрена, Хеопса та Мікеріноса.

 

Донедавна залишалося загадкою, яким чином ці піраміди могли опинитися настільки далеко від будь-якої водойми, адже транспортування матеріалів для будівництва потребувало значних зусиль і перевозили їх переважно річками. Вважалося, що стародавні єгиптяни використовували інший водний шлях для переміщення гігантських блоків.

Однак під час недавнього дослідження науковці знайшли місце розташування 64-кілометрового стародавнього рукава річки Ніл, який давно зник. Вони пропонують назвати довгу річку "Ахрамат", що в перекладі з арабської означає "піраміди".

 

"Багато пірамід, що датуються Старим і Середнім королівствами, мають дамби, які ведуть до відгалужень і закінчуються храмами Долини, які, можливо, які в минулому діяли як річкові гавані. Ми припускаємо, що філія Ахрамат відіграла певну роль у будівництві пам’ятників і одночасно була активною та використовувалася як транспортний шлях для робітників і будівельних матеріалів до місць спорудження пірамід", - заявили дослідники.

Дослідження на місцевості та керни відкладень із цього місця підтвердили наявність річки. На відміну від посушливих і непривітних ландшафтів сьогодні, близько 6000 років тому долина була мережею прісноводних боліт і заплав, з мешканцями, які переселялися на природні вали річки та Джезіри (острови) на початку періоду Стародавнього царства (близько 2686 р. до н.е.).



Загрузка...