РФ хоче зрушити морський кордон із двома країнами ЄС: у МЗС Литви жорстко відреагували

РФ хоче зрушити морський кордон із двома країнами ЄС: у МЗС Литви жорстко відреагували

У центрі уваги сьогодні новини Росії. У Міністерстві закордонних справ Литви назвали "навмисною, цілеспрямованою провокацією з метою залякати сусідні країни та їхні суспільства" озвучені Росією плани з розширення територіальних вод у Балтійському морі поруч із державним кордоном Литви та Фінляндії.

Про це пише Delfi з посиланням на офіційну заяву МЗС. "Подібні дії Російської Федерації розцінюються як навмисна, цілеспрямована провокація з метою залякати сусідні країни та їхні суспільства. Це ще один доказ того, що агресивна і ревізіоністська політика Росії загрожує безпеці її сусідів і Європи в цілому. Сьогодні Литва запрошує представника Росії для отримання вичерпних пояснень і координує свої відповідні дії з партнерами...", - йдеться в цій заяві.

Зазначається, що в Міноборони РФ підготували документ, згідно з яким Росія має намір оголосити своїми внутрішніми морськими водами частину акваторії на сході Фінської затоки, а також поблизу міст Балтійськ і Зеленоградськ у Калінінградській області.

Зі свого боку міністр закордонних справ Ґабріелюс Ландсберґіс заявив, що Росія, яка має намір перекроїти морські кордони з Литвою і Фінляндією, проводить чергову гібридну операцію.

"Відбувається чергова гібридна операція Росії, яка цього разу намагається посіяти страх, невпевненість і сумніви щодо намірів у Балтійському морі", - написав чиновник у соцмережі X. Він додав, що "це очевидна ескалація, спрямована проти НАТО і ЄС, і на неї необхідно реагувати відповідною жорсткою відповіддю".



Загрузка...