Є натяки, що Україні дозволять бити по території РФ американською зброєю, - Bloomberg

Є натяки, що Україні дозволять бити по території РФ американською зброєю, - Bloomberg

США не дозволяють Україні вдарити по території Росії американською зброєю. Втім, Києву необхідний такий дозвіл, щоб зупинити наступ росіян на Харківта частину східних регіонів.

Як йдеться у матеріалі Bloomberg, впродовж багатьох місяців доля України була заручницею Конгресу США, коли американські законодавці заблокували пакет допомоги. Навіть після ухвалення пакету на понад 60 млрд доларів війська Києва перебувають у хиткому становищі.

Різкі зміни на полі бою

Росія пішла в наступ на Харків, хоч окупація міста й малоймовірна. Але цей наступ демонструє ціну, яку Україна платить за запізнення Америки. Також це підкреслює безглуздість обмежень США, які заважають Києву вести боротьбу з Росією на її території.

На полі бою навколо Харкова відбулися різкі зміни. Росіяни намагалися завоювати місто на початку 2022 року, але плани провалилися. Через кілька місяців український контрнаступ вибив російські війська з регіону. Але тепер росіяни повернулися і активно протистоять слабкій обороні України.

На щастя для України, сил РФ, ймовірно, недостатньо, щоб взяти місто. Здається, ця атака спрямована на менш важливі, але необхідні цілі.

По-перше, Путін хоче створити буферну зону для захисту свого кордону. Українські сили били по російському місту Бєлгород та відправляли російських добровольців у рейд через кордон. Путіну потрібно припинити ці атаки.

Диктатор також хоче повернути Харків у зону досяжності російської артилерії. Навіть якщо він не зможе взяти місто, то спробує зробити його непридатним для життя. Не в останню чергу Москва намагається послабити війська Києва перед своїм наступом. 

Основний поштовх Росії, ймовірно, буде на сході, а не навколо Харкова. Метою буде захоплення якомога більшої частини Донбасу. Ведуться атаки на такі ключові об'єкти, як Часів Яр.

Схоже, Москва вважає, що Україна не має живої сили чи вогневих засобів, щоб захищатися всюди. Якщо Україна залучить обмежені сили для захисту Харкова, Сили оборони будуть більш вразливим до штурму зі сходу.

"Таким чином Харків розкриває багато про стратегію Росії - і про причини нинішнього становища України", - пише видання.



Загрузка...