Чому Бетховен втратив слух: вчені з'ясували причину, проаналізувавши ДНК

Чому Бетховен втратив слух: вчені з'ясували причину, проаналізувавши ДНК

Людвіг ван Бетховен міг бути отруєним свинцем - про це свідчить високий рівень важких металів, виявлений у його волоссі. Це ймовірно, могло спричинити глухоту та інші захворювання у композитора.

Інформацію підтвердило нове дослідження, опубліковане 6 травня в журналі Clinical Chemistry.

Фахівці проаналізували ДНК у двох автентифікованих пасмах волосся німецького композитора та виявили, що вони містять надто високі концентрації свинцю, миш’яку та ртуті.

До прикладу, одне пасмо містило 380 мікрограмів свинцю на грам волосся, а друге – 258 мікрограмів на грам волосся (норма до 4 мікрограмів або менше). Волосся Бетховена також містило в 13 разів більше норми миш'яку і в чотири рази більше типового рівня ртуті.

 

Висока доза шкідливих металів може частково пояснити, чому Бетховен пережив багато хвороб, відзначили автори дослідження. У 20 років, він почав втрачати слух, був повністю глухим до кінця 40 років. До того ж видатний композитор мав проблеми зі шлунково-кишковим трактом і пережив два епізоди жовтяниці, симптом захворювання печінки.

Дослідники вважають, що високий рівень отруйних речовин, не міг стати "єдиною причиною смерті" композитора. Проте ця отрута сприяла задокументованим захворюванням, якими хворів Бетховен.



Загрузка...