Бізнес зобов’яжуть вручати повістки: новий закон про мобілізацію містить нову норму

Бізнес зобов’яжуть вручати повістки: новий закон про мобілізацію містить нову норму

У рамках нового законодавства про посилену мобілізацію бізнеси та підприємства зобов’язуються не лише вести військовий облік працівників, а й відповідати за оповіщення військовозобов’язаних, що зокрема включає вручення повісток.

Про це йдеться в законі про посилення мобілізації.

Вже скоро, а саме 18 травня, закон №3633-IX про посилення мобілізації – документ на законодавчому рівні закріплює поняття “оповіщення" працівників:

"забезпечувати своєчасне оповіщення і прибуття працівників, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації, у порядку, визначеному частинами третьою - п’ятою статті 22 цього Закону, на збірні пункти шляхом вжиття відповідних інформаційних та організаційно-технічних заходів".

Відтак оповіщенням вважається повідомлення до органів військового управління, центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та населення про оголошення мобілізації, виклик громадян до ТЦК, а також вручення (надсилання) повісток громадянам.

Тобто, установи мають забезпечувати не лише "оповіщувати" працівників – це також передбачає вручення повісток. Аспект стосовно "організаційно-технічних заходів" не уточнено – ймовірно, уряд пізніше опрацює це питання.

Крім того, Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а саме стаття 21, визначає, що підприємства, установи та організації також зобов’язані:

  • вести військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів із числа працюючих, здійснювати заходи щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та в особливий період і надавати звітність з цих питань відповідним органам державної влади, іншим державним органам та органам місцевого самоврядування в установленому порядку.
  • надавати відповідним органам державної влади, іншим державним органам та органам місцевого самоврядування інформацію, необхідну для планування і здійснення мобілізаційних заходів;
  • утворювати мобілізаційні підрозділи та призначати працівників з питань мобілізаційної роботи;
  • сприяти своїм працівникам, які є резервістами, у виконанні ними обов’язків служби у військовому резерві та своєчасному їх направленню до органів військового управління, військових частин;

Окрім того, що підприємства мають вести військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів із числа працюючих, вони також можуть проводити бронювання військовозобов’язаних та мають надавати звітність з цих питань відповідним органам влади. А також забезпечувати своєчасне прибуття працівників, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації, на збірні пункти та до військових частин.

Джерело: apostrophe.ua



Загрузка...