"Дика ласка": українські пілоти використовують тактику США для ударів по російській ППО

"Дика ласка": українські пілоти використовують тактику США для ударів по російській ППО

Українські пілоти використовують тактику, вперше розроблену ВПС США, щоб битися проти росіян в небі над лінією фронту. З’явилися відео останніх місяців, на яких українські пілоти виконують так звані місії "Дика ласка" (SEAD).

Як пише Business Insider, стратегія полягає в тому, що пілоти реактивних літаків спонукають протиповітряну оборону противника навести на них радари. Потім літаки відстежують джерело радіолокаційних хвиль та завдають ударів американськими високошвидкісними ракетами AGM-88 (HARMs), перш ніж російські системи випустять ракети "земля-повітря".

Тактика SEAD - що вона означає

Військово-повітряні сили США започаткували тактику SEAD у війні у В’єтнамі. Так званим літакам Wild Weasel ("Дикі ласки") було доручено знищити радари протиповітряної оборони противника, щоб звільнити шлях для штурмовиків.

"Дикі ласки" мали радіолокаційні приймачі для визначення місця протиповітряної оборони противника і спочатку були озброєні бомбами, а пізніше спеціальними ракетами, які могли вражати радар.

Термін "дика ласка" походить від Project Wild Weasel. За даними Національного музею ВПС США, ця стратегія протидії ЗРК ВПС США використовувала прямі атаки для придушення протиповітряної оборони противника .

Ці місії, які спочатку називалися "Project Ferret" - з посиланням на маленького хижого ссавця, який заходить до своєї жертви в лігво, щоб убити її, - були перейменовані на Project Wild Weasel, щоб їх не плутати з кодовою назвою "Ferret", яку використовували під час Другої світової для радіолокаційних бомбардувальників протидії.

HARM - остання з цих ракет "повітря-земля": снаряд вагою близько 770 фунтів із дальністю близько 90 миль. Ці ракети можуть виявляти та вражати радари противника навіть після вимкнення радіолокаційних систем.

"Україна явно вчиться у західної військової думки. Україна приділяє велику увагу місіям SEAD", - сказав Фредерік Мертенс, стратегічний аналітик Гаазького центру стратегічних досліджень. 

За його словами, ці місії можуть бути "дуже небезпечними", але російська ППО є "ключовою ціллю".

Він додав, що українська тактика "виходить далеко за межі класичних місій "Дикої ласки".



Загрузка...