Згвалтування в передмісті Ізмаїлу

Згвалтування в передмісті Ізмаїлу
Як відомо, мерзотників вистачало за всіх часів і в будь-якій місцевості. Ось і понад сто років тому у передмісті Ізмаїла сталася трагічна подія – зґвалтування.
Одна з бессарабських газет початку ХХ століття писала про таке злодіяння. У короткій замітці повідомлялося, що до повітової поліції звернулася мешканка с. Матроска – передмістя Ізмаїла – про зухвалий на неї напад. Потерпіла повідомляла, що рядовий загону 22-ої Ізмаїльської бригади прикордонної варти Іван Господарин та селянин Петро Котловський напали на неї, по черзі зґвалтували та відібрали 13 рублів. Поліція розпочала розслідування інциденту.
Слід зазначити, що згвалтування в царській Росії кваліфікувалося як тяжкий злочин. За чинним на той час законодавством винний у зґвалтуванні зазнавав каторжних робіт терміном від 4 до 8 років. Покарання посилювалося, якщо зґвалтована була одружена.
Крім морального аспекту того, що сталося, хочеться звернути вашу увагу і на матеріальний. 13 рублів – це багато чи мало? На початку ХХ століття це була чимала сума. Наприклад, у цей період пуд пшениці (близько 16,4 кг) коштував 1,25 рублів, а батон білого здобного хліба вагою 300 грамів – 7 копійок. Та що там подібні дрібниці! Навіть ікра чорна паюсна I сорту за кілограм обходилася 1,8 руб. До сказаного варто додати, що домашня прислуга отримувала на місяць від 3 до 5 руб. жіноча та від 5 до 10 руб. чоловіча.


Загрузка...