Перший в світі пацієнт з ниркою свині виписався з лікарні

Перший в світі пацієнт з ниркою свині виписався з лікарні

У Сполучених Штатах із лікарні Массачусетса виписався перший пацієнт, якому пересадили нирку від генетично модифікованої свині.

Про це повідомляє The New York Times.

За словами вчених, 62-річний пацієнт Річард Слейман почувався настільки добре, що його виписали через два тижні після новаторської операції.

Слейман вибрав експериментальну процедуру, тому що у нього залишалося небагато варіантів. Він відчував труднощі з діалізом через проблеми з кровоносними судинами, і йому довелося довго чекати на донорську нирку.

 

Її отримали від свині, яку генетично модифікувала біотехнологічна компанія eGenesis. Вчені компанії видалили три гени, які могли спровокувати відторгнення органу, вставили сім людських генів для покращення сумісності та вжили заходів для дезактивації ретровірусів, які переносять свині, які можуть заразити людей.

Головна проблема будь-якої трансплантації органів в тому, що імунна система людини атакує чужорідну тканину, викликаючи ускладнення, які загрожують життю. Пацієнти мають приймати препарати, призначені для придушення відповіді імунної системи та збереження органу.

Відторгнення не було несподіванкою, хоча Слейман відчув це швидше, ніж зазвичай, і лікарям вдалося скасувати відторгнення за допомогою стероїдів та інших ліків, які використовуються для придушення імунної реакції.

Зараз Слейман приймає кілька імуносупресивних препаратів, і йому тричі на тиждень будуть проводити аналізи крові та сечі, а також буде відвідувати лікаря двічі на тиждень.

Лікарі не рекомендують повертатися на роботу в державний транспортний департамент ще принаймні шість тижнів, адже повинен вжити заходів, щоб уникнути інфекцій через ліки, які пригнічують його імунну систему.

 

Лікарі пояснюють, що трансплантація та її обнадійливий результат є визначним моментом у медицині. Ймовірно, він є провісником ери міжвидової трансплантації органів. Дві попередні трансплантації органів від генетично модифікованих свиней виявилися невдалими. Обидва пацієнти отримали серця, і обидва померли через кілька тижнів.

"В одного пацієнта були ознаки того, що імунна система відхилила орган, що є постійним ризиком. Але нирка, пересаджена 62-річному Річарду Слейману, виробляє сечу, видаляє відходи з крові, балансує рідини в організмі та виконує інші ключові функції", - кажуть медики.

Як розповів головний медичний працівник Об’єднаної мережі обміну органами, яка керує національною системою трансплантації органів, Девід Классен, ця процедура значно наближує перспективу ксенотрансплантації або трансплантації органів від тварини до людини.

"Хоча попереду ще багато роботи, я думаю, що потенціал цього принесе користь великій кількості пацієнтів", - розповів він.

Водночас, поки невідомо, чи організм Слеймана відторгне трансплантований орган. І є й інші перешкоди, адже цю успішну операцію потрібно відтворити на багатьох пацієнтах і вивчити в клінічних випробуваннях.

Нині понад 550 тис. американців мають ниркову недостатність і потребують діалізу, а понад 100 тис. перебувають у списку очікування на пересадку нирки від людського донора. Також десятки мільйонів американців страждають на хронічну хворобу нирок, яка може призвести до відмови органів. Однак щороку виконується тільки 25 тис. трансплантацій нирки, і тисячі пацієнтів помирають.



Загрузка...