Українське Дунайське пароплавство намагається стягнути з болгарського орендаря гроші, витрачені на ремонт «Ізмаїла» і «Вилково»

Українське Дунайське пароплавство намагається стягнути з болгарського орендаря гроші, витрачені на ремонт «Ізмаїла» і «Вилково»

Українське Дунайське пароплавство через суд стягне з орендаря суден гроші, витрачені на їхнє відновлення.

Болгарський орендар повернув судна власнику 2023 року в незадовільному стані, хоча взяв на себе зобов'язання регулярно проводити технічне обслуговування, розповіли в УДП.
«Судна тривалий час перебували в чартері у болгарської компанії. За умовами договору, орендар був зобов'язаний повернути їх у стані не гіршому, ніж вони перебували в момент укладення договору, — зазначили в компанії. — Як показала експертиза, технічне обслуговування проводилося тільки на папері. Технічний ресурс більшості обладнання вичерпано. Тож подальша експлуатація суден без капітального ремонту була неможлива».

У зв'язку з відкриттям українського морського коридору з портів Великої Одеси, суховантажі УДП залишилися майже без роботи.

Сьогоднішні реалії такі, що експорт української агропромислової продукції, який дав поштовх у розвитку дунайських портів у 2022-2023 роках, сьогодні значно скоротився, тож відремонтовані у 2023-2024 роках «Вилкове» та «Ізмаїл» відправили у відстій.

«На жаль, зараз роботи для морського флоту УДП не багато. Ставки на мінімумах. Якщо в Ізмаїлі ще є вантажі, то повертатися в Україну практично ні з чим. Деякі приватні перевізники, як і ми, поставили флот у відстій. Решта намагаються працювати, хоча витрати на експлуатацію об'єктивно не покривають собівартості перевезень», — підкреслює керівник.

Кошти, витрачені на відновлення суден, УДП має намір через суд стягнути з болгарського орендаря. Яким чином це буде зроблено незрозуміло — у компанії немає активів, які можна було б заарештувати, а потім пустити з молотка.

«Крім того, за умовами договору, суперечки вирішуються за британським правом. Чомусь на ці обставини під час укладення контракту минуле керівництво УДП не звернуло уваги. Але ми продовжуємо боротьбу», — зазначили в компанії.

Нагадаємо, першим компанія повернула під свій контроль суховантаж «Рені». Друге судно — «Вилково» — завершили ремонтувати влітку 2023 року.

Роботи тривали майже три місяці. Довелося замінити десятки тонн металу — конструкції корпусу, палуби, перебирання трюму та багато іншого. Корпус очистили і пофарбували в три шари. Також пофарбували поверхні трюмів і палуб на площі майже 10 тис. кв. м.

1 серпня гендиректор УДП Дмитро Москаленко повідомив, що «Вилково» готується до першого рейсу і займеться вивезенням українського зерна.

«Ізмаїл» останнім повернули з оренди — після того, як у травні 2023 року компанія заявила, що має намір відновити морські перевезення.

«Восени 2023 року після тривалого бербоут-чартеру суховантаж «Ізмаїл» фактично кинули в Болгарії напризволяще. Без документів у жахливому технічному стані. Довелося наново сформувати команду, провести попередній технічний аудит, закупити і відремонтувати частину обладнання, оформити документи і дозволи», — розповів тоді Дмитро Москаленко.

У січні нинішнього року розпочався ремонт «Ізмаїла». Нещодавно судно повернулося до міста Ізмаїл.

Джерело: Місто 24



Загрузка...