На Ізмаїльщині тварини мають ризик захворювання на чуму дрібних жуйних: які населені пункти під загрозою

На Ізмаїльщині тварини мають ризик захворювання на чуму дрібних жуйних: які населені пункти під загрозою

На території Румунії у повіті Тулча на фермі з поголів’ям 51119 овець були зареєстровані випадки захворювання тварин на чуму дрібних жуйних. Спалах зареєстровано на відстані близько 50 км від кордону з Україною. Враховуючи безпосередню близкість кордону Ізмаїльського району Одеської області з Румунією, існує висока ймовірність занесення збудника чуми дрібних жуйних на територію Ізмаїльського району.

Про це повідомили у пресслужбі Ізмаїльської РВА, посилаючись на інформацію в.о. начальника Ізмаїльського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області Наталії Мунтян та офіційну інформацію Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAN) ТА Європейского Союзу (через інформаційну систему нотифікації хвороб тварин – ADIS), передає інформаційна агенція «Юг.Today».

З метою мінімізації ризиків занесення та розповсюдження збудника чуми дрібних жуйних та забезпечення стабільної епізоотичної ситуації, Державною надзвичайною протиепізоотичною комісією при Ізмаїльській районній державній адміністрації було вирішено визначити на території Ізмаїльського району Одеської області десятикілометрову загрозливу зону щодо чуми дрібних жуйних вздовж кордону з Румунією.

До загрозливої зони були включені наступні населені пункти: с. Долинське, с. Орлівка, м. Рені, с. Новосільське, с. Ларжанка, с. Матроська, с. Броска, м. Ізмаїл, с. Саф’яни, с. Стара Некрасівка, с. Багате, с. Кислиця, м. Кілія, с. Ліски, м. Вилкове.

«При ознаках захворювання чи у разі незвичної поведінки тварин, у випадку масової загибелі, необхідно терміново сповістити спеціалістів державної ветеринарної служби», – наголосили в Ізмаїльській РВА.

Нещодавно ми повідомляли, що у Румунії Інститут діагностики та здоров’я тварин (IDSA) підтвердив наявність вірусу чуми дрібних жуйних (PMR) у зразках, взятих у овець із приватної ферми, яка містила 49 091 тварин у місті Бая, повіт Тулча. Перші випадки захворювання з’явилися 11 липня, наступними днями – летальні випадки. Спочатку ветеринари запідозрили розвиток легеневих захворювань бактеріального походження, які загострилися через екстремально високі температури в цей період. А вже 19 липня було підтверджено перший спалах чуми дрібних жуйних у Румунії.

Чума дрібних жуйних (лат. Peste des petits raminants) – контагіозна вірусна хвороба овець і кіз з гострим та підгострим перебігом, яка характеризується гарячкою, виразковими ураженнями слизової оболонки ротової порожнини, геморагічним гастроентеритом, ураженням лімфоїдної системи і розвитком пневмонії. Це серйозне вірусне захворювання, яке не вражає людей, але вражає дрібних жуйних. Захворювання передається переважно при прямому контакті. Смертність у заражених тварин може досягати 70%. За природних умов на чуму дрібних жуйних хворіють лише домашні й дикі вівці і кози, причому кози більш сприйнятливі. Сприйнятливість до захворювання зумовлена віком і породою тварин. З диких дрібних жуйних у природних умовах сприйнятливі газелі, гірські козли, серни і ларистанські вівці.

Підготувала Амєлія МИЙНОВА

Фото – ілюстративне

Джерело: yug.today



Загрузка...