В Ізмаїлі студенти університету задумали увічнити у муралі пам’ять про загиблих та воюючих випускників

В Ізмаїлі студенти університету задумали увічнити у муралі пам’ять про загиблих та воюючих випускників

Мурал заввишки 3,2 метра та площею 14,14 квадратних метрів прикрасить стіну будівлі Ізмаїльського державного гуманітарного університету з боку парадного входу. Персонажем настінної картини стане воїн нашого часу, який до війни був звичайним громадянином, зі своїми цілями та прагненнями до знань, а після вторгнення окупантів став захисником Батьківщини. За його спиною стоять тіні предків – козаків та богатирів, які теж боролися зі злом свого часу та перемагали. Таким бачать образ героя мурала члени студентської ради університету, на їхню думку, таке втілення задуму дозволить передати безперервність героїчної традиції, зміцнить віру у перемогу.

Вже готовий приблизний ескіз, його автором є майстер монументального живопису, член Національної спілки художників України Сергій Костов.

Приблизний ескіз муралу

Сергій Опанасович навчався у художній студії Івана Шишмана, у 2000 році закінчив відділення образотворчого мистецтва Ізмаїльського державного гуманітарного університету. У 2006 році в магістратурі Софійської національної художньої академії (Болгарія) здобув другу вищу освіту за спеціальністю монументальний живопис. В якості переможця всеакадемічного конкурсу стажувався в американській архітектурній фірмі AstrohomedesIgn LLC (2007, Вашингтон, округ Колумбія, США). Має величезний досвід у розпису православних храмів, цією справою займається з 1998 року. Паралельно викладає в ізмаїльській художній школі.

Сергій Костров

«Герої не вмирають» – так назвали свій проєкт студенти. Журналістка інтернет-видання «Махала» поспілкувалася з головою студентської ради університету Владиславою Новак.

«На студентській раді університету обговорювали ідею, як можна було б увічнити пам’ять наших полеглих воїнів та тих, хто продовжує нас захищати. У тому числі й випускників нашого університету. Думали, як реалізувати, щоб було презентабельно і при цьому надовго. Вирішили втілити свою ідею у муралі. До цього нас спонукали деякі приклади. Ми озвучили свій задум співробітникам університету, деканам, ректору. Усі нас підтримали. Я як голова студентської ради зайнялася організацією цієї ініціативи. Відкрила «банку» у Монобанку та оголосила збір. Загалом нам необхідно зібрати 41000 гривень, на сьогоднішній день зібрано 27 046 гривень», – розповіла Влада.

Студентська рада ІДГУ

У витрати за проєктом входять вартість матеріалів – 7 663 грн та оплата праці художника – 33 336 грн. За словами співрозмовниці, до реалізації задуму приступлять, як тільки збереться потрібна сума. Не вистачає ще близько 14 тисяч гривень.

Усі, хто бажає підтримати студентів ІДГУ у їхній добрій справі, можуть донатити на банку за посиланням.

Мурал із героєм у пікселі та тінями його предків нагадуватиме мешканцям Ізмаїла про те, якою ціною сьогодні нам даються тиша та спокій. А після закінчення війни служитиме нагадуванням про страшні роки, пережиті Україною. Цей мурал – данина поваги нашим сміливим та самовідданим сучасникам, людям, які стали нашою стіною та захистом. Вони заслуговують на те, щоб про них пам’ятали.

Нагадаємо, нещодавно в Ізмаїлі створили перший патріотичний мурал. Його офіційне відкриття відбулося 1 червня. Стіна будівлі, на яку нанесено зображення, виходить у двір парку мініатюр, який є частиною Ізмаїльського військово-історичного музейного комплексу. На муралі зображено пошкоджений шахедами ізмаїльський «стакан», вежа з гніздом лелек та душі загиблих героїв у вигляді парашутиків кульбаби. 

Джерело: mahala



Загрузка...